Bergerac, stad van Cyrano de Bergerac. Cyrano was een Frans schrijver, dichter en militair. Zijn schrijfwerk staat vol met luchtreizen, bizarre ontmoetingen, gevechten met inboorlingen, juridische processen waarin de held wordt bijgestaan door een advocaat die enigszins op de hoogte is van de gewoonten op aarde. Diepzinnige discussies met filosofen over politiek en economie en zelfs ontmoetingen met Plato en Descartes.
Van Cyrano wordt verteld dat hij een zeer grote neus had en zo wordt hij ook altijd afgebeeld. Gezien zijn verhalen verdenk ik hem ook van het hebben van een grote duim. Ikzelf moet iedere keer als ik zijn naam hoor, denken aan een strofe uit het lied van Corry Brokken “Mijn Ideaal” .
En geeft een lauwe kus, uit sleur.
Jij, eens mijn vurige charmeur.
Mijn Cyrano de Bergerac wenst dat ik flensjes voor hem bak.
Wat werd je burgerlijk banaal. Mijn ideaal, mijn ideaal..
Het is meer dan 5 jaar geleden dat we hier voor het laatst waren, maar mijn reisgezel weet mij nog allerlei details over de stad te vertellen, terwijl het voor mij de eerste keer lijkt.
De wandeling naar het centrum levert al prachtige doorkijkjes op.
Langzamerhand begint mij een herinnering te dagen, zeker als we de via de prachtige brug de Dordogne oversteken.
Ondanks de redelijk frisse herinneringen, mogen we een kerk niet overslaan.
De Saint-Jacques-kerk, die zijn naam dankt aan Saint-Jacques omdat de stad Bergerac één van de routes van de bedevaart naar Saint Jacques de Compostela is.
Kaart met hedendaagse paden in Europa om naar Santiago de Compostela te komen
Na al deze mooie plaatjes nu ook een paar meer praktische zaken. Want Hoofd-was heeft besloten vandaag een was te doen. €4,10 voor de wasmachine en €4,10 voor de droger.
Na haar 1e wasje en haar 2e bakje koffie, begint ze ineens, als een bezetene, het beddengoed te verwijderen, onder het uitroepen van: “waarom doe ik de rest ook niet”. Kijk, het praktische met het voordelige combineren, daar houd ik van. Daarbij komt nog zoiets van “Wie ben ik om iemand op deze 1e mei en “dag v/d arbeid” werk uit handen te nemen?” Zie haar gelukkig zitten te zijn, als een “moederkloek” die haar was zit te beschermen.
De werkelijk reden is dat ze daar lekker in de zon zit, maar Uw scribent 's fantasie gaat soms met hem op de loop.