vrijdag 6 september 2019

Holzminden 10

De warmte van de zon laat de camper kreunen en daarmee worden we wakker. Nu is het in de zon wel behaaglijk, maar in de schaduw komt het kwik niet hoger dan 11 graden. Toch vindt Hoofd-ontbijt het noodzakelijk om "heerlijk" buiten te eten. En eerlijk, het is te doen! Tijdens de koffie geniet ik nog even van de 1e vrije F1 training op Monza en na de lunch stappen we op de fiets om richting Corvey te rijden.

Onderweg komen we langs Lüchtringen. In 854 wordt Lüchtringen voor het eerst genoemd in de annalen van het klooster Corvey . Vanuit Hoxter gezien is dit het enige stadje dat aan de rechteroever van de Weser ligt.

Wat we ook ontdekken is een kortere weg naar Holzminden, maar dat bewaren we voor de terugweg.

 
Corvey ligt bij Höxter. Eertijds was het een benedictijnenabdij, die als één van de belangrijkste Karolingische kloosters gold, met een belangrijke bibliotheek.
Hoewel in de Middeleeuwen Nederland nog niet echt bestond, heeft de Abdij van Corvey toch een rol gespeeld in een deel van Nederland. Het klooster Corvey bezat nagenoeg geheel Westerwolde en de jurisdictie van Winschoten (ook wel voogdij genoemd). Dit laatste gebied omvatte het Osnabrückse deel van Reiderland. Beide delen maakten samen met een direct over de grens liggend gebied één geheel.

Het restaurant is wegens een renovatie gesloten, dus zullen we onze versnapering elders moeten halen.
Hier komt de verkorte route naar Holzminden ons goed van pas, want die leidt ons dwars door Holzminden.

Vanaf deze kant van de Weser kunnen we een mooi plaatje van onze camper maken. Ik neem de foto iets ruimer, zodat ook de hond van de buren te zien is. Het beest staat zo al uren te wachten tot een "Maulwurf" (mol) in zijn buurt komt.

Met, een overheerlijk "Spaghetti Eis", vullen we de verspeelde energie weer enigszins aan. Ongelooflijk gezond want het zijn heel veel aardbeien.