zondag 9 juni 2024

Grensheuvel 7

 

Voor Ali is deze plek een soort zonsondergang walhalla. Bijna, iedere avond geniet ze van dit soort plaatjes. 

Het is zonnig met een frisse wind, waardoor het windscherm goede diensten bewijst en is het dan ook heerlijk in het zonnetje.


Gisteren bij de kapper hoorden we dat er vanmorgen  een processie zou plaatsvinden in het dorp Noorbeek. Of het is de bult die ons weerhoudt te gaan kijken, of het is simpelweg luiheid, maar we laten het aan ons voorbij gaan. Grappig is dat niemand ons de herkomst kan vertellen of waarvoor deze processie wordt gehouden.

Tijdens het Broonk weekend in Noorbeek vinden er verschillende tradities en feesten plaats in Noorbeek. Veruit het belangrijkste is de sacramentsprocessie. In deze processie worden de vele pronkstukken van de kerk meegedragen en lopen alle Noorbeekse verenigingen mee. Het is niet bekend wanneer de parochie Noorbeek voor de eerste keer de Broonk organiseert, echter zijn er in de archieven van de schutterij stukken te vinden uit 1836 waarin gesproken wordt over de Broonk in Noorbeek.  zegt de historie over dit gebeuren.

Maar als we vanmiddag nog een eindje gaan fietsen, krijgen we er toch nog een staartje van mee. Midden in het dorp is de hele boel afgezet en staan de deelnemers aan de processie nog even na te borrelen.

Ook aan de kinderen is gedacht, die hun energie mogen botvieren op deze springkussens, terwijl papa en mama nog een neut nemen.

Mevrouw, hier rechts, weet mij te vertellen dat het om het gewas gaat en daarvoor de Heilige Brigida wordt bedankt. 

Later op de middag bedank ik Heilige Brigida ook, voor het feit dat ik een fietshelm draag. Ik zie een mooi plaatje en keer om op de fiets. Ik weet niet wat er gebeurt, maar ik verlies mijn evenwicht en in een soort van slow motion val ik achterover. Een bekend wijsgeer zei eens: "Het vallen is niet erg, het neerkomen levert vaak een probleem op." Ik sla dan ook met mijn achterhoofd hard op het asfalt. "Zonder erg" zullen wielrenners wel zeggen, maar het is wel weer een les.

"Draag een fietshelm!"