woensdag 5 juni 2024

Grensheuvel 3

Wat doe je op een regenachtige dag als vandaag in onze kleine camper? Je pakt je To Do lijstje erbij en begint die langzamerhand af te werken. Zo heb je op deze leeftijd een keuring nodig voor het verlengen van je rijbewijs, er moet een afspraak met de cardioloog gemaakt worden en bij het CBR moet je een gezondheidsverklaring invullen. Afspraken zijn gemaakt, dus.... "sneupen" we wat door de foto's op zoek naar een verhaaltje voor deze Blog


Als we ons rondje fietsen, zie de blog van gister, ziet Ali een kerstboom op een dak van een huis staan. "Ja" zeg ik met mijn bouwvakker achtergrond: "dat is een meiboom, dat is als ze het hoogste punt van een gebouwde woning hebben bereikt. De eigenaar trakteert dan de bouwvakkers op een flesje bier et cetera." Tevreden over mijn eigen antwoord, fietsen we verder.

Maar als we dichterbij komen, staat die kerstboom helemaal niet op een huis. Het ding staat op een enorme hoge paal en stevent hoog boven de kerk uit.
Wat heeft dat nu weer te betekenen. Nou houdt U vast; 

In Noorbeek gaat men ieder jaar op de tweede zaterdag na Pasen een Sint Brigida-den halen. In 1634 beloofden de toenmalige inwoners van Noorbeek aan Sint Brigida ieder jaar een den te zullen halen en voor haar kapel te zullen plaatsen, als de veeziekte, die Noorbeek en omgeving teisterde, zou verdwijnen. De veeziekte verdween en het vee werd gespaard en zo wordt er sinds 1634 door de inwoners van Noorbeek trouw aan deze belofte voldaan. Ter ere van hun beschermvrouwe, de patrones van vee en parochie, ter ere van Sint Briej. Deze traditie van het Brigida Denhalen is sinds 2015 opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed[8]

Niks bouwvakkers meiboom, maar een eeuwenoude traditie "Brigida-Denhalen."


Ali maakt gisteren, vanaf onze plek op de camping, deze geweldige plaat van het plaatsje Noorbeek, dat veilig verscholen in het dal ligt. Gisteren scheen de zon nog, vandaag heeft ze een paar gemaakt met regen, daar worden ze niet mooier van.


Hier is Noorbeek helemaal verscholen, maar dan door de regenachtige mist, die in het dal hangt.
Nu we toch met de geschiedenis bezig zijn ben ik ook wel benieuwd naar het ontstaan van de naam Noorbeek.

Het circa 1.155 inwoners tellende dorp, met beschermd dorpsgezicht, is op een 'verscholen' manier gelegen in het Noordal van de Noor(beek), die in de nabijgelegen buurtschap Wesch ontspringt. De naam van dit buurtschap is ontstaan omdat bij de bron in vroeger tijden de was (de wesj) werd gespoeld. De oude openbare wasplaats is nog steeds te zien.

 
In Wesch is de Sint-Brigidabron waar het riviertje de Noor ontspringt en vlak ernaast is de wasplaats te vinden.

De zon is haar best aan het doen en je kunt weer, droog, buiten zitten. Ali maakt daar onmiddellijk gebruik van. Ik ploeter nog even met mijn proefexamens verder.