Het mooie weer, van de afgelopen dagen, is even op, dus een prachtige gelegenheid om de Universiteitsstad Oxford te bezoeken. Om half tien wandelen we in de regen naar het plein in het stadje, waar bus X39 ons, in 30 minuten, naar Oxford zal brengen. Wij stappen in bus X2, ook naar Oxford city centrum, die er 1 1/2 uur over gaat doen “Sometimes you winn, sometimes you lose”.
Oxford heeft ruim 160.000 inwoners. In tegenstelling tot de grote rivaal, Cambridge, is Oxford een stad met veel industrie, in het bijzonder autoproductie in de voorstad Cowley. In de stad (city) staat de universiteit van Oxford. Oxford wordt wel de "stad der dromerige spitsen" genoemd wegens de harmonische architectuur van de universiteitsgebouwen. De naam Oxford betekent hetzelfde als Coevorden, een voorde ("ford"), oftewel een doorwaadbare plaats in een rivier waar boeren hun ossen ("oxen") konden laten oversteken. Zo, son number two kan weer aansluiten na dit lesje in geschiedenis.
We beginnen bij Christ Church, het grootste en indrukwekkendste college van Oxford. Kardinaal Thomas Wolsey stichtte in 1525 deze universiteit. The Hall is de grootste Middeleeuwse eetzaal in Oxford, maar daar kom ik zo op terug, want op het moment dat wij naar binnengaan is the Hall nog bezet.
De indrukwekkende Kathedraal lijkt leeg, terwijl er veel mensen rondlopen. Om precies twaalf uur begint er plotseling een ultra korte dienst, van 5 minuten, met aansluitend het “Onze Vader”
Duizenden Oxford studenten moeten hier rondlopen, maar kennelijk is iedereen incognito en is het bijzonder dat je een student tegenkomt in de traditionele kledij. In een cafeetje, waar we koffie gaan drinken, zijn bijna alle tafeltjes bezet met studerenden, die hun tafeltje compleet vol zetten met hun boeken en laptops.
Als je weer een binnenplaats van een universiteitsgebouw opstapt, verwacht je ieder moment Inspecteur Morse of Lewis tegen het lijf te lopen. Er schijnt zelfs een speciale tour te zijn die je langs opname plaatsen brengt.
We belanden in een enorme boekwinkel, die is afgeladen met de meest uiteenlopende boeken. 3 verdiepingen meet dit eldorado aan boeken, iets wat in Nederland al bijna is uitgestorven.
Overal zijn zitjes gemaakt, waar de één aan het lezen is en de ander aan het nadenken.
The Hall is de eetzaal van de Universiteit, de leden van het college eten hier. Aan de lange tafels zitten de studenten, aan de koptafels dineren de hoogleraren. De universiteit bestaat uit 39 colleges en 6 halls, tot op zekere hoogte onafhankelijke eenheden van elkaar, vaak gebouwd om een centraal plein of grasveld.
Oogstrelend mooi en tegelijkertijd indrukwekkend zijn kwalificaties die deze oude stad recht doen. Van het wandelen en de hoeveelheid aan indrukken zijn we allen bekaf, maar zeer tevreden over dit bezoek. Dat onze bus een vertraging heeft van ruim 20 minuten kan de sfeer niet meer bederven.