zaterdag 21 mei 2016

Charlbury 2

Nog even over de ontvangst, gisteren, op deze Cotswold View camping. De receptie is een minuscuul hokje, waar ook nog een aantal artikelen te koop zijn, dat dus ook door moet gaan voor een winkel(tje). Terwijl ik grappend op de achtergrond blijf, tijdens het inchecken, komt een tweede dame het hokje binnen. Ze kijkt het tafereel eens aan en vraagt droogjes aan Jikke, “of ze mij, tijdens het uitgaan, vaak thuislaten”. Met andere woorden, “Eigenlijk kun je hem er niet bij hebben”. Even later, voor wat vragen over de WiFi, komt er een Duitser binnen en begint een heel verhaal in het Duits. De mevrouw beantwoordt regelmatig het verhaal van de Duitse meneer. Als hij weg is vraag ik, “Spreekt U ook Duits?” “No”, antwoordt de dame droogjes, I didn't understand a word he was saying”. 

Het plan voor vandaag is Blenheim Palace, waar we op de heenweg vlak lang reden. Blenheim Palace staat in Woodstock, wat vaak wordt verward met het befaamde Woodstock muziekfestival dat van 15 tot en met 18 augustus 1969 gehouden werd in de Amerikaanse plaats Bethl, op een weiland in de buurt van Woodstock. Er zijn twee opties, als het hard regent gaan we met de camper van Mink en Jikke. Is het droog dan gaan we met de bus. Dat laatste houdt in dat we een eind naar het dorp moeten lopen. Het is droog, dus pakken we de bus.

DSCN0655 (800x600) DSCN0658 (800x600)

Het blijkt een dubbeldekker te zijn en ik speer onmiddellijk naar boven. We kunnen zowaar vooraan zitten, wat niet door iedereen wordt geapprecieerd. Het is ook een vreemd gevoel, zo hoog tussen de huizen te zitten en het gevoel te hebben tegen alles en iedereen aan te rijden. De heuvel af, met 5 mile/h geeft ook wel een “aparte” sensatie, “to put it mildly”.

DSCN0673 (800x600)

Blenheim Palace is een groot woonpaleis in Woodstock, in het Engels Oxfordshire. Het is gebouwd voor John Churchill, de eerste hertog van Marlborough, tijdens de regering van koningin Anne. Dit als beloning voor zijn militaire verdiensten, in het bijzonder voor de overwinning in de Slag bij Blenheim op 13 augustus 1704. Een nakomeling van John Churchill is Winston Churchill, die ook werd geboren in Blenheim Palace in Woodstock. Churchill is een van de bekendste staatslieden van de 20ste eeuw. Voor zijn aantreden als premier op zijn 64e had hij al een lange en wisselvallige carrière achter de rug, waarin hij twee maal van politieke partij wisselde.

DSCN0684 (600x800)

DSCN0691 (800x600) DSCN0692 (800x600)

Het kasteel is een imposant gebouw, met een misschien nog wel imposanter interieur. Zaal na zaal wandelen we doo,r die allemaal zijn afgeladen met gebruiksartikelen door de eeuwen heen.

DSCN0701 (600x800) DSCN0702 (600x800)

Naast allerlei kledingstukken hangt er ook een quasi modern kledingstuk, wat je niet direct bij Winston Churchill zou verwachten. Tegelijktijdig werpt dit ook een geheel ander licht op de “ontdekking” van Roy Donders en zijn huis pak.

DSCN0688 (600x800)

Want er is maar één die recht heeft op de uitvinding van dat kledingstuk, namelijk Winston “the man” himself.

DSCN0724 (800x600)

Na het “rechter” deel van het kasteel, moeten we ook nog de “linker” kant met een bezoek vereren. Dit blijkt een, min of meer, interactieve c.q. virtuele rondgang van “Het niet vertelde verhaal”. Een hofdame vertelt ons, vanaf een scherm, de geheime intriges, die op het kasteel speelden. Ik zal U de details besparen, omwille van de kuisheid van deze blog en het feit dat het niet echt aan mij besteed is.

Ik raak vermoeid en dat bevordert niet mijn acceptatie vermogen. Zo zie ik in de “giftshop” alleen maar goedbedoelde rommel liggen en verheug mij inmiddels op de terugweg in de “dubbeldekker” .

DSCN0731 (800x600)DSCN0732 (600x800)

Nu eens kijken of we overeenstemming kunnen bereiken , de plannen zijn Bourton on the Waterr, 20 km verderop…..