dinsdag 10 mei 2016

Harwich

Op het moment dat ik dit optik zitten we op de ferry richting Engeland, dus de titel is een beetje voorbarig, want het zou niet de eerste keer zijn dat een ferry de eindbestemming niet haalde.

Om half elf staat het vertrek richting Hoek van Holland op het programma, maar rond 10 uur slaat de “vertrekstress” al toe met als gevolg dat we rond kwart over tien de stroomkabels losgooien. Nog even de laatste keer “goedkope” diesel in de tank en niets staat ons meer in de weg om op Hoek van Holland aan te gaan. Nu mag je absoluut niet voor half één bij de ferry aanwezig zijn, maar als we even over elf het haventerrein opdraaien zijn we zeker niet de eersten.

DSCN0123 (800x600)

Eén Engelse camper en een Engelse caravan is ons voor, dus staan we als 3e en 4e in de rij. Tja en wat staat je dan te doen in dit “wachtmoment” van anderhalf uur. Wel je gaat je ramen schoonmaken met glassex, of knoopt een praatje aan met een Engelse- en toekomstige medepassagier op de ferry.

Om kwart voor één gaat het hek open en racen we aan boord, maar eerst twee paspoort controles en een controle op verstekelingen. Altijd spannend om de buik van zo’n gigantisch schip binnen te rijden. Gebouwd in 2010 is deze “Stena Hollandica”. Het schip is 240 meter lang en 33 meter breed, weegt 11.600 ton, kan 64 duizend ton aan vracht meenemen en heeft een diepgang van 6 meter. We varen nu een kleine 20 knopen, dat is zo’n 30 km/u met een koers van 274 graden.

DSCN0149 (800x600)

Om de illusie te wekken dat ik even in de stuurhut sta, maak ik de volgende foto.

DSCN0132 (800x600)

Maar laat U niet beetnemen door uw scribent, dit is een puur digitaal bezoekje.

DSCN0144 (800x600) DSCN0147 (800x600)

De illusie van de bovenstaande dame is werkelijkheid in puurste zin van het woord. Met een stijgende frustratie probeert deze uit de kluiten gewassen dame een aantal worsten uit de verpakking te worstelen. Als het met de hand niet lukt, wordt een schaar als hulp ingeroepen en de gelukzaligheid is van haar gezicht af te lezen als ze eindelijk een eerste hap kan nemen.

DSCN0159 (800x600) DSCN0164 (800x600)

Als de gigant de haven van Harwich in kruipt, verbaast ons de voor anker liggende plezierbootjes, zo pal naast de vaargeul. Harwich is een havenstad aan de Noordzee in Engeland. Het ligt in Essex, ongeveer 135 km ten noordoosten van Londen en aan de zuidkant van de monding van de rivier de Orwell. Tegen Harwich aan ligt Dovercourt, zij vormen één bebouwing. Bij Harwich komen de rivier de Orwell en de Stour samen, zij monden samen meteen in de Noordzee uit.

In Harwich zoeken we naar Dovercourt camping waar we 50% korting krijgen op vertoon van onze boardingkaart. Dat kost dan nog 10 Engelse pond, is 13 euro. Het links rijden levert de eerste kilometers een extra spanning op, maar gelukkig kan ik lekker oefenen op een stuk of acht “roundabouts” (rotondes).  Ook kom ik de eerste “Give Way” (voorrangsweg) tegen en het is maar 2 mile (3 km) naar de camping.

Het is nu 23.59 uur Nederlandse tijd en 22.59 uur Engelse tijd. Eén borreltje en dan, welterusten.