woensdag 30 april 2014

Predejane

Om 9.15 uur toetert Ali het vertrek van Belgrado naar Predejane, een rit van ruim 300 km en het gaat voor het grootste deel over Tolwegen. Nu is een Tolweg in Servië niet een garantie voor een ‘goede’ weg. Het rechter gedeelte van de vierbaansweg is meestal kapot gereden en provisorisch gerepareerd. Daarom is het  zeer geruststellend, dat de camper goed onderhoud bij garage Douwes heeft gekregen, want de klappen, die we soms maken, zijn niet van de lucht.

Wat wel opvalt zijn de groepen werknemers in oranje pakken, die de weg en de bermen schoonhouden. In verschillende samenstellingen, soms 4 soms 6 man of iemand in z’n eentje harken de rommel bij elkaar of maaien het gras. Alles wordt in plasticzakken afgevoerd anders gaat de afwatering verstoppen.

SAM_4123 (800x533)

Het is nat en het regent soms onbedaarlijk met als gevolg dat de rivieren buiten hun oevers dreigen te treden. Op sommige plaatsen zijn zelfs delen van de weg weggespoeld. Als we op de camperplek aankomen meldt de reisleiding ons, dat het hier al 20 dagen onafgebroken regent.

SAM_4140 (800x533)

Nog even over de Tolwegen. Na het lange stuk tolweg stuiten we op ‘nog een tolpoortje’. Hier is het direct betalen geblazen en de jongeman roept een bedrag. Nu is Servies niet mijn eerste taal en het duurt even, voordat ik door heb, dat het 280 dinar is. Ali pakt 1000 dinar, maar dat gaat niet lukken geeft hij in woord en gebaar aan. Oké, dan maar 200 en 100 dinar. 20 Dinar terug is de jongeman ook teveel. Weer begint hij het bedrag te roepen. Nu is Ali er klaar mee en pakt met kleingeld 270 Dinar bij elkaar. “Hij bekijkt het maar”. Het gezicht van de jongen klaart op en hij geeft mij een reçu. 10 dinar (0,08 eurocent) te weinig kan dus kennelijk wel.

SAM_4121 (800x533)

Maar de omgeving is mooi en weelderig, alleen missen we het vee. Nergens zie je, al is het gras nog zo groen, schapen, koeien en dergelijke.

SAM_4141 (800x533)

Dan zijn ook hier veel onafgebouwde huizen. Er wonen wel mensen in het huis, maar bijvoorbeeld de bovenverdieping moet nog even wachten op afbouw. Hier staan zelfs 2 huizen naast elkaar die allebeide op afbouw staan te wachten.

Morgen gaat de reis naar Vergina en dat ligt in Griekeland. Een rit van 385 km maar een reistijd van 7 uur.  Het reizen begint verdacht veel op werken te lijken. De rit voert ons langs Skopje in Macedonië en het eindpunt is in de buurt van Thessaloniki.