zaterdag 19 april 2014

Kipfenberg 3 en 4

Gisteravond laat is er besloten om nog een paar dagen in Kipfenberg te blijven en dan wordt het feesten geblazen, want als we niet hoeven te rijden mag er de avond ervoor een borrel gedronken worden.  Nu is de internet verbinding hier, op z’n zachts gezegd zwaar  kl…..n. Het ene moment een verbinding waar mee te werken is, het andere moment zit ik naar het schermpje van mijn telefoon te staren tot er iets tevoorschijn komt. Nou vanavond is het “dood katoen”.

Uitslapen en dan ontbijt, gevolgd door boodschappen. Dit worden dan de laatste boodschappen in Duitsland, hoewel we dinsdagochtend nog wel diesel moeten tanken en LPG moeten innemen, voor we Oostenrijk inrijden.

Met dit mooie weer wandelen we 's middags nog even het centrum in. Een typisch zuid-Duits stadje compleet met op het pleintje in het centrum het Rathaus en een ‘Burger und Cultur Haus’

SAM_3938 (800x533)

Kennelijk is er een opening van van een culturele gebeurtenis, want de meest deftig geklede dames en heren lopen het “cultuurhaus” binnen, terwijl wij genieten van een heerlijk ijsje op 1 van de drie terrassen op dit pleintje.

SAM_3935 (800x533) 

20140419_161930 (450x800)   20140419_161923 (450x800)

Op het pleintje staat een fontein, die voor de gelegenheid, Ostern, versierd is. Duizenden eieren zijn in de bijeen gebonden struiken gevlochten. Bij nader onderzoek zien we, dat de eieren zijn beschilderd met wapens van diverse gemeenten en provincies, teksten over de cultuur van de omgeving en allerlei bloemmotieven. Dit moet uren en uren tijd hebben gekost. Geeft wel aan hoeveel waarde Duitsers aan Pasen hechten.

Op de terugweg ontdek ik nog de bijnaam van de Kipfenbergers, n.l. “Geitenhijsers” (ik vertaal het maar even). Het verhaal gaat, dat op de ommuurde stad Kipfenberg gras groeide, dus besloten de bewoners hun geiten, met een touw om de nek, op de muur te hijsen, om ze daar te laten grazen. Toen de tong uit de opgehesen geit er uit hing kwam, riep iemand, “kijk hij geniet het gras nu al”. Tot ze erachter komen dat de geit dood is. Vandaar de naam “Geitenhijsers”.

Het wordt druk, drukker, drukst op de camping. Kwamen we hier aan terwijl het een lege camping was, nu staat ‘ons’ veldje bijna vol. Morgen, 1e Paasdag gaan we genieten van het mooie weer en van de Amstel Gold Race de Nederlandse wielerklassieker in Limburg.

Zondag 1e Paasdag

Mocht je denken, dat er van deze 1e Paasdag wordt genoten door de camping bezoekers, niets is minder waar. Langzamerhand loopt de camping leeg. Het is prachtig weer en in de zon is het zeker 18 tot 20 graden. Genieten geblazen dus,  met een boek (E-reader) in de hand en een glaasje wijn naast je op het tafeltje komt er een uitspraak van mijn moeder naar boven “Laat de boeren maar dorsen”. En dat is dan ook wat wij maar laten gebeuren.

Morgen gaat het richting Passau.