Het wordt druk op de camperplaats langs de Weser, zo druk dat onze buurman niet begrijpt waar al die Wohnmobillen blijven. En hij kan het weten, want hij komt hier al 10 jaar, zegt ie. Ali gaat op onderzoek uit en ontdekt dat nu ook het grasveld, helemaal achteraan in gebruik is genomen.
Er vormt zich zelfs een dubbele rij wat, wederom volgens de buurman, nog nooit eerder is voorgekomen. We geloven hem maar op zijn blauwe ogen.
De lucht betrekt en dat is voor Ali het sein om een wandeling te maken, stroomafwaarts die Weser entlang.
“Es wird etwas diesig” , zo de Duitsers zeggen, maar we zetten door, of beter gezegd, Ali zet door en ik volg. Op de wandeling om het stadje ontdekken we weer een geur-paal en aan het nummer te zien zijn er minstens 9. Maar ik denk niet dat we, bij dit bezoek aan Holzminden, ze alle 9 zullen ontdekken.
Wat we wel ontdekken, is een fenomeen dat wij nog niet eerder hebben gezien n.l. een openbare boeken uitleen kiosk.
Heb je zin in lezen dan neem je er een boek uit, eventueel zet je weer een eigen boek uitgelezen boek terug. Wat opvalt is, dat de afdeling “Kinderboeken” half vol is. Kennelijk wordt hier door kinderen veel gelezen of voorgelezen.
Ik vraag me af of zoiets ook in Nederland zou kunnen of zal het boekenkastje aan de Paashaas worden geofferd middels een paasvuur?
Kennelijk wordt er in dit soort stadjes veel aan cultuur behoud gedaan, want overal zijn bordjes aangebracht over de achtergrond van een gebouw of huis.
Bijvoorbeeld dit huisje uit 1754 in de zgn. Stochwerkbauweise . Vroeger werd een ”Einhaus” huisje gebouwd met maar 1 ruimte waarin alles gebeurde. Hieruit heeft zich het zgn. “ Dielehaus” ontwikkeld, waar meerdere ruimtes werden gebouwd. Deze huizen met meerdere ruimtes werden voor koopmannen en handwerkers gebouwd. Speciale aandacht wordt voor de “Biedenmeier Tur” gevraagd. Het leuke is , nu we er op letten, dat we veel meer van dit soort deuren tegenkomen.
Dat het niet altijd goud is wat er blinkt, mag het volgende plaatje vertellen.
In dit huis is geen enkele deur of raam te ontdekken. Ook aan de zijkant of achterkant is geen enkele opening te zien, alles wat je ziet is geschilderd.
Ook dit is cultuur.