De laatste kilometers in het mooie Duitsland. Noord Duitsland is mooi, Hessen is mooi, maar ik geloof dat Bayern de kroon spant. Ali zit al een uur lang met haar fototoestel op schoot, want ze heeft op de kaart gezien dat we de Donau gaan kruisen en dat mogen we niet missen.
Nou, dat gebeurt dan ook niet, want als ik mij niet vergis kruisen we de Donau een keer of zes, dat betekent genoeg foto’s van de Donau.
Het weelderige landschap van Beieren glijdt als een panoramische ansichtkaart aan ons raam voorbij. Zelfs als we op de 4 baans weg belanden en langs een grote stad rijden, compleet met industrie, blijft het landschap mooi. Overal zijn tegen de heuvels mooie dorpjes geplakt, die op hun beurt weer gesierd worden met een allerliefst kerkje. Wat ons opvalt is dat alle kerktoren een “siepel” als torenspits hebben.
En dan Passau:
In Passau komen drie rivieren bijeen, de Donau, de Inn en de Ilz, waardoor de stad ook wel de ’Drierivierenstad’ wordt genoemd. De naam Passau is afgeleid van de Latijnse naam van een Nederlandse huursoldateneenheid in het Bataafse leger ( die kennis neem je toch maar mooi weer even mee als lezer). 600 jaar lang was de drierivierenstad een zelfstandig bisschoppelijk vorstendom. Sinds 1803 behoort Passau tot de deelstaat Beieren.
Als we door de stad lopen ontdekken we een ‘waterstand markering’ waarop de waterhoogte van juni vorig jaar staat aangegeven.
Wij waren afgelopen augustus langs de Elbe aan het fietsen en zagen daar nog de naweeën van deze hoogwaterstand. Ook Passau is hieraan niet ontkomen.
Midden in het oude centrum staat de Italiaans-barokke dom St. Stephan.
waar het grootste kerkorgel ter wereld weerklinkt.
Maar ook de preekstoel en het Altaar zijn van een onbeschrijflijke schoonheid.
(ik wijs er nog maar eens op dat, door op de foto te klikken, een groter formaat zichtbaar wordt)
Morgen stuiteren we Oostenrijk binnen, waarvoor we vanochtend alvast een Tolwegen Vignet hebben aangeschaft. We rijden door tot Aigen Im EnnsTal.
E.e.a. betekent ook, dat het Aldi-Talk kaartje in de telefoon ons niet meer van Internet kan voorzien en we afhankelijk worden van een Wifi verbinding, of we moeten overschakelen op de Nederlandse Vodafone, welke steeds 2 euro per keer gaat kosten.