donderdag 12 mei 2022

Henxel 4


 Ik heb een tip, probeer nooit een blog te schrijven als je tegelijkertijd naar een podcast luistert. Zo, die is uit!

Iets meer bewolking zorgt ervoor dat de temperatuur iets zakt, maar het is nog heerlijk weer. Even na negenen zitten we, in het zonnetje, van ons ontbijt te genieten. Daarna een lekker kopje koffie met een enorm stuk AH aanbiedings-appeltaart. Huh, waarom moet dat er nu bij? Wel, Hoofd-vers is als de dood als iets over de datum is. Met als gevolg dat een aanbieding nauwkeurig wordt beoordeeld op de uiterste "verkoop" datum. Ook nu ontwikkelt zich weer de geijkte discussie, dat een verkoopdatum niets zegt over, of het nog wel verantwoord is, zoiets te eten. Voor mij komt er bij dit soort aanbiedingen een bijkomend voordeel. Namelijk, doorbordurend op de de ingebouwde angst van Hoofd-vers "het moet snel op", dus wordt het stukje appelgebak nu een heerlijk stuk appelgebak. In het zonnetje, kopje espresso met een stuk taart, is dat genieten of niet? Ja lezers en lezeressen, de espresso machine is mee. Weliswaar een 700 Watt exemplaar, speciaal voor de camper, maar toch!

Ondanks dat het hier in de Achterhoek overal nog groen is, heeft ook hier de droogte zijn invloed laten geleden. De Brem kan, door zijn zogenaamde penwortel, goed tegen de droogte. Sterker nog, zanderige, droge grond en een zonnige plaats, daar floreert de plant het meest. Hoofd-botanica heeft een dergelijke plant eens "te" goed verzorgd en daardoor heeft het arme ding het niet overleeft.

Even verderop valt ons oog op een schetig tafereeltje, gemaakt van boomstammetjes en dikke takken. Even voorbijgaande aan de slechte hoek waaronder ik de foto maak, zie ik even verderop één staan met aan weerzijden een kop. Ik kan niet helemaal bedenken wat dit voorstelt of voor gebruikt wordt, als iemand zegt "Daruber kann ein Pferd". Een dame, verkleed als boerin, komt naar me toe. "Iemand in de buurt maakt ze", gaat ze verder in het Duits. Ze demonstreert dat het bovenste deel hoger kan, om het springpaard iets meer uit te dagen. Het schijnt gebruikt te worden tijdens een Cross Country voor paarden.


Halverwege de rit staat Gelina met haar vers schepijskraam. Gelina's Gelato, hoe Italiaans wil je het hebben. Op dit strategische hoekje schijnt ze, bij mooi weer, goede zaken te doen. Vandaag is het wat slapjes, meldt ze, maar dat komt door de frisse wind. Het is haar eigen negotie, vertelt ze op mijn vragen. Toch bewonderenswaardig op deze jonge leeftijd, die ik overigens niet durf te vragen. 


Ze staat op de hoek van de Steengroeve van de firma Siebelco b.v, waar ook een museum gevestigd is. Ja een museum, want deze steengroeve is inmiddels 240 miljoen jaar oud en nog steeds in bedrijf. Naast afgraven en vermalen van kalk, produceren ze ook gevelstenen, klinkers en keramiek.


De afbeeldingen op de Silo's van de steengroeve zijn een onderdeel van de zogenaamde SiloTour die door de achterhoek voert.

Het was weer een genoeglijke en leerzame fietstoer van 13 kilometer.