dinsdag 15 september 2015

Jabbeke 1

Vandaag gaat het naar Jabbeke, vlak aan de Noordzee. De, voor een merendeel, 4 baan wegen moeten we delen met een niet aflatende stroom vrachtwagens uit geheel Europa. Zweden, Polen, Slowaken en Fransen, zo’n beetje alle landen zijn vertegenwoordigd. De richtingen Zeebrugge en Oostende, die respectievelijk aansluitingen naar Hull en Dover hebben, verklaren deze stroom aan vrachtverkeer. Als we dan ook nog een afslag naar het Franse Calais ontdekken, is het plaatje helemaal rond.

De aankomst, even na twaalven, is slecht gepland omdat de camping pas om 13.00 uur open gaat. Dan eerst maar “even” boodschappen doen en al snel vind ik op de TomTom een Aldi op 3.1 km afstand.

SAM_9706 (800x600)SAM_9707 (800x600)

Dit soort weggetjes kiest Tommie voor ons uit om bij de Aldi te geraken en het vermoeden begint te rijzen dat dit wel eens een ommelandse reis kan gaan worden.

SAM_9710 (800x600)

De kwaal is in dit geval erger dan de vrees. Hier zijn we inmiddels op een ‘ieni mieni’ smal weggetje gedraaid en op de kruising met de Schoolweg, hier op de TomTom aangegeven, zou een Aldi moeten staan. Nou, er staat geen Aldi en er heeft nog nooit een Aldi gestaan en er zal ook nooit een Aldi komen ook.

Terug in het dorp Jabbeke vragen we een oud dametje, waar ze haar inkopen doet en vol enthousiasme vertelt ze ons de route. Aan het eind roept ze, met een prachtig Belgisch accent, “Doar seit ok une Aldi”. Dus maken we nog even een extra rondje om de kerk van Jabbeke.

Jabbeke is een plaats en gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt ruim 13.500 inwoners en is gelegen aan de autosnelweg E40. De patroonheilige van Jabbeke is Sint-Blasius.

Belgian_1000_francs_front

Sint-Blasiuskerk                               afbeelding van Permeke op 1000 francs

De Vlaamse expressionist Constant Permeke bouwde in 1929 in Jabbeke het modernistische woonhuis, annex atelier 'De Vier Winden'. Hij woonde er tot zijn dood in 1952. In het huis is thans het Provinciaal Museum Constant Permeke ondergebracht. Permeke wordt gezien als belangrijkste vertegenwoordiger van het Vlaamse expressionisme. Om te laten zien hoe belangrijk Permeke voor de Belgen is geweest werd zijn beeltenis op het 1000 Francs biljet geplaatst.

En terwijl de wind in de bomen huilt en de regen onze camper striemt, maken wij plannen om morgen, of per fiets, of per bus, naar Brugge te gaan.