vrijdag 18 september 2015

Breskens 2

Breskens_-_Vuurtoren_2

Breskens is een plaats in Zeeuws-Vlaanderen in de gemeente Sluis en  in de provincie Zeeland. Lang heb ik gedacht dat Vlaanderen een onderdeel was van België, maar ik heb mij kennelijk laten misleiden door de naam “Vlaanderen”.  Breskens is een kleine gemeenschap en telde in 2010  4787 inwoners. In die periode ben ik verliefd geraakt op Zeeland en in het bijzonder op Vlissingen. Breskens ligt hier zuidelijk van, aan de monding van de Westerschelde, daar waar de rivier overgaat in de Noordzee. Nooit vergeet ik meer die eerste middag, avond en nacht, die ik in een appartement aan de “De Ruyter Boulevard” doorbracht en genoot van de wisselingen van het weer, de schepen die langs kwamen en bij mij het gevoel van vrijheid los maakten. In die tijd maakten wij een overtocht naar Breskens. Wat een enorme teleurstelling voor mij werd. “Troosteloos”, dat is wat er mij, van toen, is bijgebleven. Wat wel leuk om te vermelden is dat Willem van Hanegem hier, op 20 februari 1944  in Breskens, voor het eerst het levenslicht heeft gezien. 

Na een aantal dagen steden te hebben bezocht kiezen we vandaag voor de rust. Dat betekent uitslapen, voor zover wij oude(re) mensen dat kunnen. s ’Middags zijn we getuige van het optreden, op Omrop Fryslân, van “Anno nu!” een volle neef van Jikke. Kwalitatief steekt hij met ‘kop en schouders’ boven de rest uit, maar daar denkt de jury compleet anders over en eindigt hij op de 5e plaats.  Na de uitslag, begeven we ons naar het zwembad.

Zwembad Breskens

Waar een lieftallige zwemjuffrouw speciaal voor ons de “streaming” aanzet, zodat de ‘oudjes’  nog een beetje plezier kunnen maken.

SAM_9735 (800x600)

Morgen met het veer naar Vlissingen, hier alvast op de gevoelige plaat vastgelegt door mijn huisfotograaf.