vrijdag 26 april 2013

Onderweg 36

Fornalhas Novas

25 april - Dia da Liberdade
Nationale feestdag ter herinnering aan de omwenteling in 1974 (de Anjerrevolutie)

Beste lezers, mochten jullie overwegen je oude dag in Portugal door te brengen dan weten wij een prachtig voorbeeld van hoe je zoiets inricht.
Je koopt een huisje, zoals hier staat afgebeeld, ergens in het warme deel van Portugal. Vaak is dat iets meer het binnenland in.

Je knapt het op en begint daarna met het aanleggen van een vijvertje. Maak de vijver wel zo groot dat je er met gemak in kan zwemmen.
Rechtsachter zie je een zonnepaneel waarmee je elektriciteit maakt en dat lever je terug aan het Portugese net.

Verder leg je een moestuin aan, waarmee je redelijk zelfvoorzienend aan je groenten kan komen en houd je een paar kippen.
                                             Zie hier, je Idylle ligt klaar.

Met de hartverwarmende ontvangst door Henk en Liesbeth Ruhe krijgt de uitdrukking "mi casa su casa" een waardevolle invulling.

Ik mag getuige zijn van 2 mensen die warme herinneringen ophalen aan een gezamenlijk verleden. Zeker tijdens de avondmaaltijd, in de overdekte tuin, komen de verhalen los. "Hoe is het eigenlijk met...." en "Weet je nog toen...." klinken regelmatig en na deze inleiding volgt er vaak een kleurrijke bloemlezing waarin beide een rol hebben gespeeld.

Ook de geschiedenis van het huis komt langs, zoals de rol van het Café, dat nu een apart deel is van het woonhuis. Dit deel kan apart gebruikt worden en heeft een woon-/slaap- en badkamer en een eigen ingang.
De bank, waarop nog steeds oud café bezoekers even een sigaretje roken en vervolgens de peuk in de bloembak deponeren. Liesbeth heeft er onderhand een asbak neergezet, wat misschien haar plant zal helpen overleven.
De voormalige toiletten van het café,  waarin nu de postbussen van het dorp een plek hebben gevonden. Kortom, het bezoek aan Henk en Liesbeth was veel te kort en vraagt zeker om een herhaling.
                                          Henk in zijn dagelijkse tenue.