vrijdag 19 april 2013

Onderweg 30

Sagres

Een heel onstuimige nacht veroorzaakt door een stormachtige wind, die de camper deed schudden. Voeg daar aan toe vertrekkende camperaars, die de wind niet meer kunnen velen en zie hier het recept van een korte nachtrust.

De buurman omschreef het als een orkaan, dat viel mee het was hoogstens windkracht 7, maar wat wil je, zo zei hij: "we staan hier op kerktoren hoogte".

                      Het uitzicht vergoedt veel, zullen we maar zeggen.
Dat uitzicht kan ieder moment veranderen, maar daarover straks meer.

Het is een gek stadje dit Sagres. Zo heb je hier een prachtig gelegen haven.
Maar waar je ook kijkt, er is geen enkel zeiljacht te bekennen. Bij navraag is dit de enige haven in de buurt, dus zou je verwachten dat er meer zeiljachten zijn te vinden. Na lang zoeken vinden we 1 zeiljacht, maar die staat op de wal.

Na de wandeling naar de haven, die overigens 40 meter dieper ligt dan het stadje, trotseren we weer de 200 treden omhoog en wandelen door Sagres.

Schitterende en vooral lieflijke huisjes bepalen het straatbeeld en het lijkt alsof ze gisteren zijn opgeleverd. Maar naast en tegenover deze  mooie huisjes, ligt vaak een braakliggend stuk terrein waar de laatste jaren niets aan is gedaan.

Even verderop hebben ze een dergelijk braakliggend terrein gebruikt als vuilstort. Onkruid tiert er welig, maar ook de meest prachtige inheemse planten kunnen hier groeien. We kunnen ons niet anders voorstellen dan dat dit ook een onderdeel van een natuurpark is en er aan de natuur niets gedaan mag worden.  

Op de weg naar de SuperMercado (Alisuper), dit is een grote supermarkt, ontdekken we ontelbare restaurantjes. En ook om ons heen is er 1 bar en 15 restaurantjes, groot en klein maar weinig klandizie.

O ja ons uitzicht. Naast ons is een Duitser gekomen, die bij aankomst bijna de leuning van Ali haar stoel afreed. "Hij moest hier wel staan, want anders stond ie scheef" was zijn excuus. Nu heeft deze meneer z'n camper ook nog een eind naar voren gereden, dus ons uitzicht naar links is nu weg. Als Ali voor de camper zit en hij doet zijn deur open krijgt Ali die bijna voor haar hoofd.
                                  Onze lievenheer heeft vreemde kostgangers.