woensdag 6 juni 2018

Poteliere 14

Gisteren, toen ik met deze blog bezig was, ontdekte ik dat de datum van de tablet niet klopte en ineens drong het tot  mij door. Het is vandaag de 6e juni. D-Day oftewel Operatie Overlord

Operatie Overlord was tijdens de Tweede Were!doorlog de codenaam voor de  invasie door de westerse gellieerden in het door Duitsland bezette  West Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 en eindigde pas op 25 augustus 1944. Want toen werd Parijs bevrijd.


Opdat wij nooit vergeten wat deze moedige mannen voor ons hebben gedaan.


Gisteren krijgen wij een mooi inkijkje in de samenwerking tussen twee vriendinnen tijdens het koken. Een cooperatieve samenwerking, wat een heerlijke maaltijd oplevert.


 Mink ziet het met groot genoegen aan.Vandaag gaat het, via Saint Malo, naar Mont Saint-Michel. Hoofd-tourist is nog nooit in het kasteel op zee geweest en wij, de rest van de possy, offert zich graag op.

Het heeft wel wat als je jezelf laat meevoeren in de meute, die kennelijk vandaag op hetzelfde idee is gekomen om het kasteel te bezoeken.


Om er te komen pers je jezelf in een toch al overvolle Shuttlebus, die op en neer rijdt tussen parkeerplaats en kasteelingang. Als dan ook nog eens een groep Japanners zich bij ons wil voegen, zijn de scheldkanonades, van de meeste Europeanen, niet van de lucht.


Het is, zoals verwacht, vol in de nauwe straatjes van Mont Saint-Michel, om niet te zeggen dat je over de koppen kan lopen. De aaneenschakeling aan souvenierwinkeltjes is even wennen, maar dan geven ook wij ons over aan alle goed bedoelde rommel.


Als je het stil kon laten zijn, zou je het wapengekletter en de knallen van de eenschots pistolen nog kunnen horen.


Zo vredelievend het in de Saint Pieterkerk is,
 

zo angstaanjagend is het als je een patroille zwaar bewapende soldaten voorbij ziet lopen. Hier te zien bij de ingang van het kasteel. Er lopen hier drie tot vier patroulles in en rond het kasteel. De diverse aanslagen zijn de Fransen niet in de kouwe kleren gaan zitten.

De dames hebben de smaak te pakken en tellen met alle liefde ieder €10,- neer om het klooster te bezichtigen, wij zetten ons aan een tafeltje in het restaurant met onbehouwen bediening en tikken hetzelfde af voor een glaasje bier.

Dan nog even over het parkeergeld, of liever, gelden. We komen om 15.11 u. aan en de eerste 2 uur parkeren bedraagt €6.30. Wij komen om 17.15 u bij de belaalautomaat aan en mogen €11.30 betalen. Die 4 minuten extra kosten ons €5,- .

In Mortain bezoeken we pizzeria Cascade en genieten daar van een heerlijke pizza. Bij terugkomst in Poteliere heeft Mink zoveel energie over, dat hij de zeis nog even ter hand neemt.