donderdag 18 augustus 2016

Lathen 4 Dld.

Lathen is een oud dorp, want al in 890 is het voor de eerste keer genoemd als Ort Lethi in de registers van het klooster Werden, maar ook als Lodun in de registers van het klooster Corvey. De schutspatroon van Lathen is Sint Vitus. Sint Vitus is de beschermheilige van dansers, zangers en epileptici.  Zijn relieken worden sinds 836 bewaard in de Duitse Abdij van Corvey, hier vlakbij.

DSCN2042 (800x450) DSCN2109 (450x800)    Het is dan ook niet gek dat de brug, die in de tweede wereldoorlog werd gebombardeerd door de geallieerden, ook Sint Vitus brug heet, maar ook de school, kerk, schuttersvereniging et cetera.

We gaan fietsen, want er staat nog een “ongebruikte” route in het aangeschafte boekje. DSCN2110 (800x450)

Het is warm, ook op de fiets en we zijn dankbaar als we een paar bankjes ontdekken, met een beetje schaduw, om ons broodje te gaan eten. Het is druk met fietsers, allemaal aangetrokken door de mooie omgeving en de mooie weersomstandigheden.

DSCN2111 (800x450)

Op het laatste traject passeren we, net als eergisteren, de vakantie boerderij waar zo’n beetje alle paarden in de kraal staan en dat blijft een indrukwekkend gezicht. Dat vinden ook de dametjes “in de dop”, die in een rijtje op het hek zitten te genieten van dit uitzicht.

Voor de dag van morgen hebben we alweer een aantal opties aangeboden gekregen van onze 80 jarige Duitse buurman. Deze “krasse knar” mag graag praten en verzuimt dan vooral niet te melden, dat hij van “de vrouwen” houdt. Meestal gaat hij op reis naar “Wo die Mädchen sind”, zo vertelt hij ons.

Geen opmerkingen: