dinsdag 14 juli 2015

Gasselte 4

Voordat ik het vergeet, diverse mensen hebben mij geattendeerd op de stukjes geschiedenis, over de door ons bezochte plaatsen en dat dit een inspirerende uitwerking op hen zou hebben. Speciaal voor hen het volgende;

De eerste schriftelijke vermelding van Gasselte dateert uit een oorkonde van1302, waarin ene Jacob 'de Gesholte' werd genoemd.

Waarschijnlijk een samentrekking van de Germaanse woorden ges en hulta ("droog, dor" en 'houtleverend bos"). Het dorp zelf heeft altijd uit twee delen bestaan: het Grotenend (ten noordoosten van de kerk) en het Lutkenend (ten westen van de kerk). In het Grotenend waren de grotere boerderijen van de invloedrijke families gesitueerd en in het Lutkenend woonde de keuterboeren en de ambachtslieden. De kerk lag letterlijk in het midden.

Zo, die zijn ook weer bevredigd.

Vandaag laat de zon verstek gaan, maar ondanks dat, komt de fiets onder het zeil vandaan en gaat het richting trein. Vorig jaar ontdekten we een paar oude treinen op een nabij gelegen camping. Je kunt rustig stellen dat de belangstelling van Noah bij Brandweer, Politie en treinen ligt, temeer omdat oma hem een keer mee naar Assen had genomen, maar dan per trein.

schaopvolte

De Schoapvolte is een camping die, hoe zal ik het uitleggen, z’n beste tijd achter de rug heeft. De ‘vaste’ bewoners hebben hun zomerse onderkomen, of dat nu een caravan of een houten huisje is, een beetje laten verslonzen. Maar ook het onderhoud van de camping heeft hetzelfde lot ondergaan.

IMG_20150714_125322 (600x800) 

Maar de treinen kunnen zich op een grote belangstelling verheugen bij de kinderen. Ook het restaurant is in een treinwagon gesitueerd en het moet gezegd, het is oud, maar leuk ingericht. Als we daar dan ook nog patat kunnen krijgen, is het feest helemaal compleet. Tijdens de patat hoor ik in het nabij gelegen speeltuintje de jeugd een taal bezigen die ik maar liever verre houd van mijn kleinkinderen.

IMG_20150714_134041 (600x800)

Maar natuurlijk gaan we in de toekomst de activiteiten op de Schoapvolte bijhouden, zeker gezien de wervende tekst “Check onse Facebook ook!”

Nu we toch onderweg zijn verleggen we onze route richting Eext, waar vrienden van ons hun residentie hebben. En zo waarlijk ze zijn thuis en niet met hun camper onderweg.

IMG_20150714_135802 (800x600)

Noah mag bij Marinus en Hilje de schaapjes voeren en propt, na het enorme bord patat, ook nog even 2 koeken en een glas drinken  achter de kiezen.

t’ Zal mij benieuwen hoe dit met het avond eten gaat.