donderdag 8 juni 2017

Poix-de-Picardie 2

Gistermiddag, als we net onze camper hebben geplaatst, beginnen de overburen met het opstoken van hun barbecuetje. De rook ontwikkeling is immens, maar de geur is ernstiger. Het lijkt alsof meneer zijn rubberen handschoen in het rokende vuur heeft laten vallen. Als ik, uit pure belangstelling, daar naar vraag of hij misschien een handschoen mist, wordt daar wat koeltjes op gereageerd. De volgende ochtend vertrekken ze, zonder te groeten, in alle vroegte.

Poix-de-Picardie is een gemeente in het Franse departement Somme. De rivier de Somme kennen we nog uit de geschiedenis boekjes, want in de Eerste Wereldoorlog vond de “Slag aan de Sommeplaats, waarbij meer dan een miljoen slachtoffers vielen.

4. Monument begraafplaats Moislains (515x640)                                                  Dit soort gedenkstenen staan her en der door het landschap geplaatst.

DSCN5540 (800x450)

De plekken op deze camping zijn allemaal prachtig van elkaar afgeschermd door haagjes. Hierdoor zit je, min of meer, afgeschermd voor nieuwsgierige ogen. Rechts op de foto staan Jikke en Mink, links ons campertje.

Het stadje stelt niet al te veel voor. De “Place de la République” vormt het gehele hart van het stadje, waar ook de “Salle de Fetes” (feestzaal) is gelegen. Hier zit ook de plaatselijke VVV, een simpel zaaltje met een paar brochures op een kastje. Voor de rest is het zaaltje ingericht als expositie-ruimte voor een amateur schilderes, die zich kennelijk laat inspireren door in het wild groeiende bloemen.

Morgen, als het niet vriest, de omgeving maar eens per fiets verkennen.