vrijdag 16 juni 2017

Aalten 3

Het is stormachtig en er bestaat een grote kans op regen, dus een uitstekend moment om een fietstocht te gaan maken. Tenminste, zo denkt hoofd kaartlezer erover. Als we een route hebben uitgezocht, via een prachtige app op de telefoon, begint ze de nummers van de knooppunten over te schrijven. De app geeft aan dat wij het dichtst bij knp 45 zitten en geeft zelfs een route aan, om daar zo snel mogelijk te komen. Dat knooppunt ligt in het even verderop gelegen stadje Bredevoort. Bredevoort is een vestingstadje en was tot 1 januari 1818 een zelfstandige gemeente, maar behoort nu tot de gemeente Aalten.

Breedevoort

Maar tot mijn verbijstering, gaat het de eerste kilometers niet naar Bredevoort, maar in tegenovergestelde richting. Onder het mom, “dit weet ik te vinden” rijden we in een grote cirkel naar Bredevoort. Daar aangekomen is de boekenmarkt zojuist tot een einde gekomen en worden de stalletjes alweer opgeruimd. Nu kun je natuurlijk zeggen, “gemiste kans”, maar let wel, het is een 2ehands markt, dus de meeste boeken zullen al wel een keer gelezen zijn. Daarbij komt dat ik thuis al een boek heb liggen. Ik hoor U zeggen, “Bredevoort een boekenstad?”

Breedevoort_Boekenstad

Ja, want omstreeks 1990 kampte Bredevoort met leegstand en een kwijnende middenstand. In een poging het tij te keren is vervolgens het plan opgevat een Boekenstad van Bredevoort te maken. Dat leidde er uiteindelijk toe dat Bredevoort in 1993 daadwerkelijk een boekenstad werd met talloze antiquariaten en boekenmarkten.

De temperatuur daalt en daarmee ook de goede zin, dus wordt er gekozen voor de terugweg, uiteraard via een omweg.