zaterdag 14 juni 2014

Struga 2 (Macedonië)

We staan letterlijk op de grens met Albanië pal aan het Ohrid meer en er heerst hier nu een oorverdovende stilte. Maar liefst 3 groepen van georganiseerde reizen zijn zojuist vetrokken. De NKC met 20 equipes campers, de ANWB met een gemengd gezelschap caravans en campers en een Kampeerreizen organisatie. Een waarlijk pandemonium ontwikkelt zich bij het vertrek van de meute. Schreeuwende vrouwen, die hun man voor een ramp trachten te behoeden, als deze een boom terug mee wil nemen naar Nederland of de vuilnisemmer een stukje met zijn caravan wil verplaatsen. Het zielige tik geluid , als de auto niet wil starten. Maar geen nood er is altijd wel een behulpzame medereiziger die je uit de brand helpt met een los startgeval. En leuk om te zien en te horen is,  dat de ‘helper’ zo lang mogelijk van zijn “Flores Nachtegaal” rol wil genieten. Daarentegen de geholpene het gevoel heeft al ver achter op z’n eigen geplande  schema te liggen, maar het ook niet kan maken direct weg te rijden. Dus ontspint zich een vermakelijk gesprek.

SAM_6025 (800x600)

Zo ziet een lege camping eruit, waar achtergebleven camperaars onmiddellijk en ongegeneerd hun was aan het drogen zijn.

SAM_6026 (800x600)

 

Gisteravond, tijden de voetbalwedstrijd Spanje – Nederland, gaan Ali en Jikke nog even voor een wandelingetje langs het meer en buiten de camping.

SAM_6022 (800x600)

Tijdens de 5e goal van Nederland kunnen ze meegenieten van het enthousiasme, dat klinkt uit ruim 60 kelen van de Nederlanders op de camping. Echter minder genieten ze van het inmiddels gesloten camping hek, dus zijn ze veroordeeld om dan maar over het hek te klimmen. 

Terwijl ik door de foto’s blader, kom ik nog een paar tegen van de kerkjes langs de weg in Griekenland, maar die ook hier in Macedonië worden gebruikt.

SAM_5888 (800x600) SAM_5892 (800x600)

Jikke vertelde de oorsprong van deze huisjes, die overigens in de meest extreme maten te koop zijn. Het is ontstaan als aandenken voor omgekomen chauffeurs en reizigers waar de weduwen konden rouwen. Chauffeurs en reizigers die deze huisjes passeerden, doneerden voor de achtergebleven weduwen en stopten dat in deze huisjes.

Dit wordt een een dag van “Faulentsen” want het schijnt 32 graden te worden.