Tegenwoordig telt Saarburg 6700 inwoners en is het vooral een toeristenoord rondom de florerende wijnindustrie. Ook huisvest de stad de enige Franse kazerne buiten Frankrijk. Dit verklaart het feit, dat Frans naast het Duits een veelgehoorde taal is binnen Saarburg. Toen ik een Italiaans Spaghetti ijs bestelde werd onmiddellijk de Franse eigenaar opgetrommeld om mij te vertellen, dat ze hier de beste Strudel van Duitsland serveren, hoewel de bananensplit ook heerlijk schijnt te smaken.
“Bekend van Radio en TV staat er trots op de kaart” . Naast het Frans is de kans groot, dat je ook Nederlands te horen krijgt in Saarburg.
Zo ook de bestuurder van dit treintje. Hij heeft in Budel bij de Duitse Wehrmacht gediend en daar wat Nederlands opgepikt.
Men zal en moet een rondrit met het treintje maken, alleen is er 1 klein probleempje. Hij rijdt niet eerder dan dat er 10 volwassenen zich aanmelden. Dus kan het gebeuren dat we ruim een half uur, compleet voor tulp, in een leeg treintje zitten te wachten tot zich meer klanten melden. Bij 8 volwassenen en 2 kinderen kan de rit beginnen. Via een luidspreker kletst de man, met een soort robotstem, ons bij over de bezienswaardigheden in Saarburg. Alleen is er geen woord van te verstaan, doordat het karretje ongelooflijk rammelt.
Jaarlijks bezoeken vele Belgische en Nederlandse toeristen Saarburg. Een toeristische attractie in het centrum van Saarburg zijn de watervallen midden in de stad. Als je op een van de terrasjes zit, kijk je uit over deze watervallen, alleen is er dan geen woord meer met elkaar te wisselen door het geluid van het neerkletterende water.
Ook de kastelen aan de rand van de stad trekken veel bezoekers.
We zijn hier nu voor de 2e keer, maar het blijft een mooi stadje dit Saarburg aan de Leuk.
Morgen gaat het naar Grubbenvorst of Arcen, ze zijn er nog over bezig.