woensdag 25 juni 2014

Ljubljana 2 (Slovenië)

Ljubljana heeft als kleine, moderne hoofdstad een bijzondere binnenstad met veel bezienswaardigheden. De rijke geschiedenis van Ljubljana heeft een stempel gedrukt op het karakter van de stad. Zo staan er in Ljubljana veel bijzondere gebouwen (vaak een mix van Barok en Jugendstil), die ontworpen zijn door grote architecten, zoals Jože Plečnik. Wat Gaudi is voor Barcelona is Plečnik voor Ljubljana.  Met name in het hart van de stad - langs de Ljubljanica-rivier en rond de Tromostovje (drie bruggen) en het marktplein - zijn veel bouwwerken met een hoge historisch- en culturele waarde te vinden. De kasteelheuvel met daarop Ljubljanski Grad domineert het stadsbeeld en het beklimmen van de heuvel (te voet of per raillift) en het bezichtigen van het kasteel is voor toeristen de populairste attractie.

Kasteel Jlublijana

Maar voor ons is dit het dichtst, dat we bij het kasteel komen.

SAM_6620 (800x600)

Na een wandeling door de stad en een kopje koffie in een vreemdsoortige bakkerij, waar je zelf de koffie uit een machine moet toveren, maken we een boottocht over de rivier de Ljubljanica. Een enerverende tocht met een nogal nerveuse stuurman die de kunst nog niet geheel onder de knie heeft. Het aanleggen duurt een eeuwigheid en als hij gaat keren op de smalle rivier, verontschuldigt hij zich alvast met, “je moet wel geduld hebben met deze boot”.

SAM_6621 (800x600) SAM_6622 (800x600) 

SAM_6623 (800x600) SAM_6624 (800x600)

640px-Ljubljana_Cathedral_inside

Hierna gaat het naar de Sint-Nicolaas kathedraal in Ljubljana. De kathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Ljubljana en staat aan het plein dat vernoemd werd naar de heiligen Cyrillus en Methodius.

SAM_6597 (600x800)

In 1996 werden naar aanleiding van het bezoek van paus Johannes Paulus II aan de kerk twee massieve bronzen deuren geplaatst met reliëfs betreffende de Sloveense geschiedenis en de bisschoppen van Ljubljana.

Het regent en het regent en wel pijpenstelen. Het is vandaag 25e juni een Nationale feestdag, omdat  op 25 juni 1991 de republiek Slovenië zich  onafhankelijk heeft verklaard. Hiermee word Ljubljana de hoofdstad van een nieuwe staat, het hart van het politieke, economische, culturele en wetenschappelijke leven van de Sloveense natie.  Maar de stad lijkt bijkans uitgestorven, of het moet zo zijn dat ze vannacht te lang door zijn gegaan en ze later op de dag feest gaan vieren. Het meisje in de Tourist Information weet nog wel te vertellen dat er gister een groot vuurwerk is geweest, tenminste dat had ze gehoord, want zelf sliep ze al om die tijd.

Morgen gaan we richting Oostenrijk.