zondag 22 juni 2014

Krk 1 (Kroatië)

Ja, het klopt, we zitten op Krk. Je spreekt het ook uit als “krk”.   Ik ken dit uit mijn verleden als een typisch FKK eiland, dat wil zeggen een Nudisten eiland. Eigenlijk heb ik er mijn hele leven al van gedroomd om 1 keer naar Krk te gaan.

FKK staat voor het Duitse woord “FreiKorperKultuur”  en  is een stroming die  in Duitsland is ontstaan aan het begin van de 20e eeuw. Het kan gezien worden als het begin van het moderne naturisme. Het is nog altijd de Duitse vertaling van dit woord dat hier wordt gebruikt. Oorspronkelijk werd het Nacktkultur genoemd, maar omdat dit woord de Duitse burgerij choqueerde werd het al vrij vlug van naam veranderd in FKK.

Maar eerst maar eens even over de tocht hiernaartoe.

SAM_6511 (800x600)

Het is bijna onbegonnen werk om uit de 60 foto’s, die Ali onderweg maakt een keuze te maken. Wat we hier zien zijn de eilanden aan de overkant van de kustlijn, waar we ook hadden kunnen rijden. Alleen zit daar een veerboot tussen en daar zijn de beide dames niet van gecharmeerd. Sterker, ze hebben gister 12 keer de route, op de TomTom, uitgeprobeerd, maar steeds kwam die ‘veerboot’ weer langs. Dus nu rijden we eerst naar Vino-huppeldepup, om daar Krk  in te geven in TomTom.

SAM_6497 (600x800) SAM_6464 (800x600)

Met als gevolg dat we nu de kustlijn exact gaan volgen, met alle haarspeld bochten op de koop toe, maar die worden dan wel weer goed aangegeven. (nogmaals, klik op de foto om hem groter te bekijken)

SAM_6504 (800x600)

We hebben inmiddels “Portofonisch” contact, dus als Jikke aangeeft te willen pauzeren maken we een prachtige stop.

SAM_6479 (800x600) SAM_6480 (800x600)

Terwijl “Opa vertelt” geniet Mink van zijn welverdiende koffie. Kennelijk zitten we nu zo hoog, dat deze weg afgesloten kan worden, tenminste, dat geeft dit hek aan. Hoewel, gezien de roest, het al een lange tijd niet is gebruikt.

SAM_6530 (800x600)

SAM_6529 (800x600)

De 2e stop is er eentje met prachtige uitzichten en  waar Mink bepaalt of hij daar wel zijn goedkeuring aan kan geven.

 

SAM_6535 (800x600)

En dan is daar plotseling de “brug” naar Krk. Ja want tegenwoordig is Krk, door middel van een grote brug verbonden met het vasteland. Dit is een gigantisch project geweest en daar willen de Kroaten ook wat voor terug. Het passeren van de brug kost 46 Kn. En ik kom er maar niet los van om Kn te koppelen aan ‘knopen’ (= aantal zeemijlen per uur) maar het zijn Kuna’s, die zo’n 13 cent waard zijn per stuk.

SAM_6539 (800x600) 

Het is dan nog wel 23 kilometer naar de camping, waarbij we allemaal FKK campings, zonder mededogen, voorbij rijden. Ik voel mij enigszins teleurgesteld raken, maar de uitgekozen camping maakt veel goed. Als we staan te wachten op de inschrijving vertelt een medewerker mij, dat ik even met mijn camper achter die van Mink moet gaan staan. Terwijl ik aan het achteruit rijden ben komt er een ‘Pipo’ mij, in het Duits,  vragen wat ik aan het doen ben, omdat ik “verkeerd” sta. Na een lange dag in een hete camper is dat geen verstandige opmerking en bijna stap ik uit om Opa ……. Ik stap wel uit, maar dan om bij de receptie te vragen wie deze figuur wel niet  is? Het schijnt de baas te zijn. Ik roep onmiddellijk “ ontsla die man”. Humor ligt, ook  in Kroatië, op  straat nietwaar?

Dan  moeten we eerst in een soort Golfkarretje over de camping gereden worden, om een plek uit te zoeken. Je krijgt een gevoel volledig voor l.l te zitten, terwijl je over de camping gereden wordt. De jongeman wijst ons de ene plek na de andere en dat terwijl wij bij de eerste 2 plekjes al helemaal gelukkig zijn. Maar Jikke wil de “Grand Tour”, nou die krijgen we. Als ik informeer of dit niet  toevallig ook een FKK camping is, reageert de knaap nogal schaapachtig. Als we, een voor ons, onmogelijk bereikbare plek, tussen bomen en bosjes bereiken, ligt daar op die min of meer afgesloten  plek een dame ‘groot te wezen’. “Blijft die dame daar dan ook liggen?” vraag ik hem. De arme jongen breekt en kan  even niet verder. Verderop passeren we een Vijgenboom en vraag ik , om mijn twijfel van een goede natuurkundige kennis te ondersteunen, “of dit de boom is” waar Adam ook zijn edele delen mee bedekte” krijg ik het idee dat de dames, achterin, aan een verschoning toe zijn.

Het eten in het restaurant is voortreffelijk, niet in het minst door een geweldige serveerster. Dit jonge meisje ziet kans mij “op m’n plek te zetten” en ik moet zeggen dat ik daar van geniet. Na deze maaltijd bespreek ik ook gelijk maar een 1e rangs plek voor morgen, wanneer Nederland tegen Chili voetbalt.

SAM_6544 (800x600)

Na het eten wil Mink nog even de zwem accommodatie inspecteren. Als we de trappen hebben bestegen valt hij bijna in een soort “Katzwijm” en komt niet meer bij van het lachen. De zwembassins zijn beide 3 bij 1.50 meter en dan vergeet ik het ‘kinderbadje ’maar even. Stel je even voor, alle 30 stoelen zijn bezet en gaan tegelijk zwemmen. Ik heb de stapelwijze nog niet helemaal uitgevogeld, maar het wordt een hele klus.

Morgen gaan we “te voet” Krk verkennen.