zaterdag 17 augustus 2024

Holzminden 4


Kent één van jullie de "Boomlaars" Nee? Dat dacht ik al. Wel, ik ga het aan het eind van deze blog uitleggen.

Er zijn van de dagen/nachten dat een en ander niet helemaal wil lukken. Zo ook gisteren en een ruim deel van de nacht. Wat is er aan de hand. 

Boven de deur van de camper zit een soort regelkast waar je de algehele toestand van de camper kunt aflezen. De boord computer zullen we maar zeggen. Zo heb je links de toestand van de accu's, zowel de start accu als de board- of huishoudaccu, waar alle apparaten op draaien. 

Zo ook de nieuwe HF zendinrichting, waar John onze onvolprezen garagehouder een aparte voeding voor heeft gemaakt. Rechts beneden zit de extra zogenaamde sigarenaansteker, die jullie wel kennen uit de auto. 

Of dat nu de oorzaak is van het volgende is maar de vraag, maar toch! Naast de accu aflezing is een signalering voor de accu's, mochten die bijna leeg zijn, een alarm zeg maar. Op de boven afgebeelde boordcomputer is tevens de waterstand af te lezen, zowel de schoonwaterstand in de friswatertank als de zogenaamde grijswatertank, zeg maar het afvalwater. Die gebruiken we eigenlijk nooit want we vangen separaat op. Dan rechts een schakelaar voor de buitenverlichting en daarnaast de signalering voor de 230 volt aansluiting. Verder zit er de 12 volt schakelaar waar je de hele 12 volt voorziening mee kan afsluiten.

Gistermiddag ontdekt Ali dat het gele lampje (led) van de 230 volt aanduiding staat te knipperen. Niks alarmerends, denk ik nog. Even denk ik aan een ietwat fluctuerende spanning, want er is hier, op de camping, wel vaker een probleempje met de stroom. (lees vorig jaar) Als we langs de receptie komen, vraag ik nog even of het daar aan kan liggen. De hoofden springen synchroon in een vraagteken. Maar Christoph zal ene Hans langs sturen, die heeft er verstand van. Trouwens Hans moet nog steeds langs komen. 

Na terugkomst ontdekt Ali, ja zij weer, dat de accu's langzaam leeglopen en nu begin ik mij toch echt zorgen te maken. Aardlekschakelaar uit en na een poosje weer aan, helpt niet. Buitenstekker opnieuw aansluiten, helpt niet. Andere kabel aansluiten, helpt niet. Zo gaan we de nacht in. 

In de nacht komen de verschillende doemscenario's naar voren, wat is dat toch in de nacht, dat alles opeens somberder wordt. Ook de terugreis komt aan bod, want ja lege huishoudaccu's is niet een optie.

Half acht vanmorgen en ik spring uit bed. De omvormer wordt aan een onderzoek onderworpen, niks aan de hand.

Dan krijgt de EBL, zie hierboven een inspectie te verduren. Van rechts naar links worden de zekeringen gecontroleerd. Natuurlijk..... de meest linkse zekering (geel) van 20 ampère lijkt iets teveel stroom te verwerken gekregen, tenminste, hij ziet er wat verfomfaaid uit. Nieuwe smeltzekering, ja die hebben we bij ons, erin en zie daar. De hele boel staat weer te laden als een zonnetje. En deze meneer.... zo trots als een aap met zeven.......

Vanmiddag wil Ali nog even naar het "stadje". Ze zegt het natuurlijk niet, maar ze wil mij trakteren op overheerlijk Spaghetti-eis met geconfituurde Marenen.


Een heel klein nadeeltje om dit te eten zijn de enorme hoeveelheden wespen, want die houden ook van Morenen, maar daar heeft deze Italiaan het volgende op gevonden. Brandende koffie en het werkt, gedeeltelijk.

Ach, natuurlijk de Boomlaars.


Het is gewoon een stalen laars-vorm waar een boom uitgroeit. Wij vinden het vreemd, toch..??