woensdag 25 april 2018

Aire-sur-l’Adour 1

Even voor negen stapt Hoofd-betalingen de Reception van onze laatste Spaanse camping uit. Ruim 200 kilometer liggen er voor de wielen, maar dan kilometers die ons dwars door de Pyreneeën voeren. Het is even wennen aan de sterke stijgingen en daaraan verbonden krappe bochten. Het komt regelmatig voor dat ik even terug naar de 1e versnelling moet.

DSCN6874 (800x450)

DSCN6906 (800x450)

What go’s up, must come down en dan worden we wel weer getrakteerd op prachtige vergezichten.

DSCN6898 (800x450)

Hier en daar rijden we tussen de laaghangende mist door, dat de neiging oproept om even te gaan stoppen om van het uitzicht te genieten. Toch hebben we voor de route door de Somport-tunnel gekozen in plaats van over de Col du Somport te gaan.

DSCN6922 (800x450)

De lengte van de tunnel is 8,6 kilometer en het is de langste tolvrije tunnel in de hele Europese Unie. Gelukkig raak ik hier wel een vrachtwagen kwijt, die halsbrekende toeren uithaalt, tijdens onze afdaling. Daar waar snelheidsbeperkingen zijn, in verband met scherpe bochten en/of werkzaamheden, kruipt hij bijna op mijn bagagedrager en eenmaal wil hij vlak voor een bocht inhalen en kan een tegenligger hem nog net ontwijken.

DSCN6925 (800x450)

Want dat het hier en daar krap is, getuige deze foto en moet ik oppassen voor overhangende rotsen.

Bij de grens worden we aangehouden door een zeer jonge douanier. “Waar we vandaan komen en waar we naar toe gaan” en “Hoe lang we in Spanje zijn geweest”, “Of we daar een huis hebben” et cetera. Jammer, of misschien wel verstandig, dat mijn fotografe geen foto durft te nemen, want de jonge knaap wordt “ondersteund” door minstens 10 andere douaniers. Strak en streng kijkend staan ze, met de armen over elkaar, ons te observeren. Eigenlijk is het een kolderiek gezicht.

DSCN6942 (800x450)

En dan rijden we Frankrijk binnen, waar de seringen in volle bloei staan. Wij mogen hier nog wel langs, hoewel het met de breedte een beetje schipperen is.

DSCN6944 (800x450)

Wij rijden dwars door Pau, want dat vindt TomTom handiger.

Pau, bekend van de Tour de France, waar Gerrie Kneteman, Jean-Paul van Poppel en Erik Breukink ritzeges behaalden. Deze stad is, naast Parijs en Bordeaux, het vaakst in de route opgenomen als etappeplaats.

DSCN6948 (800x450)

We staan nu op een kleine gemeentecamping aan de rivier de Adour, met dit uitzicht. Het kon minder dachten wij.