vrijdag 16 augustus 2019

Salzuflen 3

Er wordt een extra nacht bijgeboekt, want Hoofd-verplaatsingen wil nog even een bezoek aan het centrum van Salzuflen brengen. Met onze "Kurkarte" is de busreis gratis, dus ja wij Nederlanders...... Bad Salzuflen is bekend geworden door het kuuroord. Met zijn drie drink-, drie thermale en drie pekelbronnen kreeg het de status Spa. Hoewel de oprichting van het prinselijke pekelbad bijna 100 jaar eerder plaatsvond, ontving Salzuflen pas op 14 april 1914 het voorvoegsel "Bad".

Het pleintje, dat we als eerste op onze wandeling tegenkomen, heeft met al zijn vakwerkhuizen een nostalgische uitstraling.

Bij deze bakkerij drinken we maar eens een bakje koffie, uiteraard "Mit Kuchen" in de vorm van een "Käsekuchen". Dat het deze prachtige gevel heeft, zien we pas, als we, op de terugweg, het pand van een afstandje bekijken. "Hier zitten we altijd" is de droge mededeling van Hoofd-stadsbezoek, want ik meldde het al vaker, er zit een ijzeren geheugen op. Of het moet er mee te maken hebben, dat ernaast een grote kledingwinkel te vinden is.


Op naar de "Gradierwerke". Hier werd op deze wijze zout gewonnen. Langs Berkentakken liet men het opgepompte water stromen, waarbij het zout zich tegen de takken afzette.  De zoutwinning op de "Salzhof" stopte en vormt vandaag de dag het "stadsplein", waar wekelijkse markten en stadsfestivals plaatsvinden. De graduatietorens werden en zijn een plaats waar mensen met aandoeningen aan de luchtwegen zich terugtrekken.

  Nu worden er in de omgeving allerlei snuisterijen aan de man of vrouw gebracht.

Mijn knie jubelt het Wilhelmus als we weer de camperplek naderen.