donderdag 24 januari 2019

Gava 5 (Barcelona)

Gisteravond komen een stel sportievelingen naast ons staan. Voor de Dakar rally zijn ze een beetje te laat, maar dat lijkt mij ook onverstandig, want alles, maar dan ook alles, lijkt splinternieuw. Als het al donker is zien we ze met een lampje op hun voorhoofd eten koken. Maar een ding is zeker, dit is echte liefde, gezien het minuscule tentje op het dak. Vanmorgen zien we ze uit het tentje klauteren, als wij naar de bus wandelen, voor een dagje Barcelona.
"Smalle straatjes", luidt het devies van de reisleidster en natuurlijk een bezoekje aan de Kathedraal van Barcelona, want dat is alweer een paar jaar geleden, nietwaar?

De Kathedraal van het Heilig Kruis en Sint Eulalia is de gotische kathedraal van Barcelona, gelegen aan de Plaça de la Seu. Zij is de hoofdkerk van het aartsbisdom Barcelona en is gewijd aan de heilige Eulalia van Mérida.

Denk niet dat Hoofd-kerkrondleiding niet met haar tijd meegaat, want even zo vrolijk steekt ze een elektrisch kaarsje aan. Eerst moet er wel even gestudeerd worden op de verschillende prijzen.

De Zwarte Madonna. Volgens de legende werd het eerste Mariabeeld in 880 door een aantal herdersjongens gevonden in een grot. Toen de bisschop dit hoorde, probeerde hij het beeld naar Manresa te verplaatsen. Dit bleek echter onmogelijk omdat het beeld te zwaar was. De bisschop interpreteerde dit als een wens van de Madonna om te blijven op de plaats waar zij gevonden was en liet er de hermitage van de Heilige Maria bouwen, het huidige klooster. Een soortgelijke Zwarte Madonna staat al jaren in de kamer van mijn reisleidster en heeft daarom een speciaal plekje in haar hart. Altijd weer word ik overdonderd door de pracht en praal in dit soort "huizen van God". Iedere keer bedenk ik mij hoeveel aflaatjes, die arme mensen hebben moeten doen om dit allemaal te betalen. Volgens mijn reisleidster heeft dat de mensen toentertijd ook geholpen. Ik troost me daar maar mee.
De geest is weer gevuld en nu de inwendige mens nog. Geduldig staat Hoofd-voeding op haar beurt te wachten in dit goed lopende zaakje met heerlijke cappuccino. Morgen een verslagje van ons bezoek aan het Museu d'Història de Barcelona.