dinsdag 22 januari 2019

Gava 3 (Barcelona)



Vandaag gaat het per bus naar Plaça de Catalunya, om het maar eens in het Spaans op te schrijven. Hoofd-reisleidster heeft al een vastomlijnd programma in haar hoofd, dus gaat het allereerst naar El Corte Inglés een immens groot warenhuis dat wel 8 verdiepingen telt. Om die 8e verdieping is het in eerste instantie begonnen, want  daar heb je heerlijke cappuccino en een fantastisch uitzicht over de stad en niet te vergeten op het Plaça de Catalunya.

Cappuccino voor €1.80, maar het gebakje is dan weer €4.50, dus die delen we.

Toen we de stad inreden verbaasden we ons al over de enorme hoeveelheid taxi’s, die de middenweg versperren.

Dat heeft zo zijn of haar redenen. Want als ik de krant “Spanje vandaag” raadpleeg kom ik het volgende bericht tegen.

“Barcelona – Bezoekers en inwoners van de stad Barcelona moeten er rekening mee houden dat er sinds afgelopen vrijdag geen taxi’s te vinden zijn. Er vinden namelijk stakingen plaats vanwege de rel rondom de zogenaamde VTC-licenties waar bedrijven zoals Uber en Cabify gebruik van maken. In Barcelona hebben de VTC-chauffeurs het werk neergelegd uit ontevredenheid met de autonome overheid en de agressie van de taxichauffeurs.”

Om precies 12 uur verzamelen de honderden chauffeurs zich op het plein en marcheren daarna gezamenlijk de stad door.


Wij wandelen, na de koffie, de Rambla op en schieten natuurlijk even Mercat Sint Jozef binnen. Dit is een overdekte markthal. Je potentie een beetje verhogen door middel van een verse oester laat ik maar even achterwege, want ik ben bang dat, gezien de prijs per oester, het zaakje weer slap gaat hangen.
Aan het einde van de Ramblas, net voor je de oude haven van Barcelona binnenloopt, kom je het Columbus monument tegen. Het is  een groot beeld dat op een reusachtige sokkel staat. Het beeld zelf is al meer dan zeven meter hoog, in totaal steekt het monument iets meer dan zestig meter de lucht in.