zaterdag 9 april 2016

Villeneuve-les-Béziers 3

De fietsen blijven vandaag op stal, het waait nogal en het paadje naast het Canal du Midi is smal. Dus gaan we met het busje richting Béziers. Het plan is om in de stad naar het Canal du Midi te gaan om de oude brug en de 9 sluizen te bewonderen. We stappen op het eindpunt van het busje uit en wandelen richting Canal du Midi.

SAM_1171 (800x533)

Het is een hele tippel en we dalen langzamerhand af naar het niveau van het kanaal, maar stuiten op een klein probleempje. Hoe komen we in godsnaam over het spoor?

SAM_1175 (800x533)

Maar dan staan we aan het Canal du Midi en wel bij “Le pont vieux” die sinds 1134 de overstromingen van de Orb heeft weerstaan. Nu had ik al opgemerkt dat het wel erg hard stroomde voor een kanaal en nu weten we waarom. Desoriëntatie zou je dit kunnen noemen,dus toffelen we iets verder stroomafwaarts.

SAM_1178 (800x533)

Dan…. jawel de “Le pont-canal” gebouwd in 1857, oftewel een aquaduct dat het mogelijk maakt dat boten in het Canal du Midi de rivier de Orb kunnen oversteken.

SAM_1180 (800x533)

Wij beklimmen het “spulstje” om ons ervan te overtuigen dat het hier werkelijk om een aquaduct handelt.

SAM_1189 (800x533)

Even verderop zien we ook al de eerste van 9 sluizen, die het mogelijk maken 21 meter hoogteverschil te overbruggen. Dit is wel het meest opmerkelijke bouwwerk in het Canal du Midi en bedacht en ontworpen door Pierre-Paul Riquet.  Het kanaal werd in 14 jaar met veel geduld, hard werken en technische vindingrijkheid gebouwd. Op 24 mei 1681, gaat de koninklijke boot door de 9 sluizen van Fonseranes, aan de voet van de stad Béziers. Er wordt een grote show gegeven, maar zonder Riquet, die enkele maanden daarvoor overleed. Het kanaal strekt zich uit over een lengte van 240 km. Het 20 tot 24 m brede kanaal is gemiddeld 2 m diep en telt 69 sluizen. 350 bouwwerken overbruggen het kanaal. Hierin ligt o.a. de reden verscholen dat ik mijn boot heb moeten verkopen, omdat mijn mede-bootje vaarder geen brood zag in het varen op dit kanaal om in de Middellandse zee te geraken. Teveel bruggen en sluizen, zei ze ooit.

SAM_1184 (800x533)

Wij wandelen, nog in nagedachtenis aan Pierre-Paul Riquet, langs de “quai de canal du midi” terwijl deze dame, met veel zelfvertrouwen, op het randje van het kanaal aan het hardlopen is.

polygone1

Wij bezoeken nog even het moderne winkelcentrum van Beziers dat sinds september 2010 geopend is.

Meer dan 100 boetiekjes, 10 restaurants, 20 bowlingbanen, 9 bioscoop zalen. Mode, cultuur, hi-Tech, parfumerie, interieurinrichting ….en nog veel meer. Maar dan ontdek ik dat de grote Benneton winkel alweer een “liquidation” verkoop heeft, dus die heeft het ook hier niet gered.

Overal, door het enorme complex, lopen bewakers die gewapend zijn met een scanner waarmee alle bezoekers worden gescand op gestolen waar. Wij doen alleen een paar inkopen bij de Casino supermarkt, dus voor ons, met appels en peren, is het scannen niet echt nodig.

Morgen maar weer fut.