donderdag 14 april 2016

Pont-A-Mousson 1

Even voor negenen vertrekken we richting Pont-a-Mousson. Dit is een voor ons bekende camperplaats aan de Moselle, wat in Duitsland de Mosel wordt en in het Nederlands de Moezel wordt genoemd. Vandaag kiest Ali voor “vermijd Tolwegen”, wat ook gemakkelijk kan, want zij hoeft niet die 4 uur achter het stuur te zitten.

SAM_1312 (800x533) SAM_1311 (800x533)

Maar de beloning is navenant, want de weg voert ons door een golvend landschap en door lieflijke dorpjes,

SAM_1306 (800x533)

die soms schitterend in het landschap zijn geplaatst. Over het algemeen rijden we door een veeteelt gebied met prachtig groen gras, afgewisseld met koolzaadvelden. Je merkt dat we meer Noordelijk komen, want waar in het  zuiden het koolzaad al lang in bloei staat, zijn hier alleen hier en daar de mooie gele bloemetjes zichtbaar.

Onderweg negeren we een enorm geel bord, waarop een enorme lap tekst staat vermeld. Er is één woord dat bij ons een alarmbelletje laat rinkelen, namelijk “Barree”, wat zoveel betekent als versperring. Als we een “Rappel” bord (herhaling) tegenkomen, proberen we het nog eens te lezen, maar het is van een niveau “bij de derde boom rechts, en na de 6e stoeptegel linksaf”. Kortom, het is niet te lezen voor een MULO leerling.

SAM_1313 (800x533)

Bij de “Barree” aangekomen krijgen we een wegomlegging, oftewel een “Route alterne”, maar dan eentje die heel netjes aangelegd is. Om het gehele dorp is een nieuw weggetje neergelegd, eenrichtingsverkeer en langs de andere kant is ook zo’n weg aangelegd, werkelijk keurig. “Pas de probleme”.

SAM_1317 (800x533)

Sommige plaatsen zou je beter moeten bekijken, zoals hier Langres, waar om de gehele stad nog een stadsmuur zichtbaar is. Wie weet, stoppen we de volgende keer hier een paar dagen.

SAM_1327 (800x533)

Hier en daar zijn enorme kunstwerken aangebracht, om het aanzicht van een kale muur iets aantrekkelijker te maken.

SAM_1315 (800x533)

Een andere keer doet de natuur zelf zijn of haar best om het aanzicht aantrekkelijk te maken.

Pont-a-Mousson dus voor de komende dagen, want het plan is om zondag door België te rijden.