dinsdag 24 september 2013

Herfst 2013 Noordzeekust 4

Edam

De weg naar Edam kronkelt letterlijk en figuurlijk door het landschap en verandert langzaam van bloembollen - naar meer veeteelt.

                   We staan op een hemelse plek aan het Strandbad van Edam.
                 Dit is ons uitzicht, vanuit de camper, over het IJsselmeer.

Samen met Volendam vormt de stad Edam de gemeente Edam-Volendam en heeft haar vroegere belangrijkheid en rijkdom te danken aan het feit dat het stadje vroeger aan de rivier de E lag. Hier moesten alle goederen overgeslagen worden op schepen die de Zuiderzee konden bevaren.
De rivaliteit tussen Volendam en Edam bestaat nog steeds en Volendammers zullen ook nooit een Edammer trouwen, hoewel dat vroeger wel omgekeerd is geweest. In een gesprekje met een mevrouw in het museum blijkt dat vroeger de Volendammer al hun gemeente zaken in Edam regelen.
De Volendammers hebben dat allemaal naar hun dorp toe getrokken.

Halverwege de 15e eeuw kreeg Edam het recht op een Waag, wat betekende dat ze handel mochten bedrijven, zowel op de wekelijkse veemarkt als op een kaasmarkt.
Dit laatste heeft in Edam een enorme boost in de economie teweeg gebracht.

Tijdens het bezoek aan het museum maken we kennis met Trijntje Keever, een meisje, dat op 1613 werd geboren en uitgroeide tot een reus van 2.54 m. Ze wordt slechts 17 jaar en overlijdt aan een ontsteking.


Als we even later een aparte kamer binnenlopen raken we onder de indruk van het zgn. knipselwerk.  Dit lijkt een schilderijtje, maar is in werkelijkheid uitgeknipt papier. Uitzonderlijk knap gemaakt. (rechts)

Natuurlijk komt bij dit soort museum inrichtingen ook de humoristische kant van de Nederlander naar boven.
Ik durf er wat om te verwedden dat dit een tekst is van een man.
Natuurlijk moeten er een aantal Edammer kaasjes gekocht worden, je moet even aan de prijs wennen, maar dat gaat redelijk snel bij Ali.

Als we bij de Grote Kerk aankomen zien we dat de MediaMarkt ook daar haar spulletjes aan de man probeert te brengen, een bedenkelijke zaak.

In de Grote Kerk van Edam raak ik onder de indruk van de geweldige houten constructie van het dak van deze immense kerk.                                                           Ook het prachtige orgel is indrukwekkend.

 Morgen gaat het op de fiets, via Volendam, over de dijk naar Marken, tot aan de vuurtoren, om dan per schip weer terug te gaan naar Volendam en Edam.