zondag 8 september 2013

Zomer 2013 Dld 19

Brandenburg

Eerst even over gisteren. Waar ik sprak over een copieuze maaltijd, vertelde ik er niet bij dat dit bij een Chinees was en dan ook nog eens een 'buffet'.
Jullie kennen het principe vast wel, zo vaak je wil en zo veel je wil en dan zelf opscheppen. En als het dan ook nog lekker smaakt gebeuren er 2 dingen. Je wordt hebberig, dus je eet te snel en je eet teveel.
Combineer dat met de vettige aanleg van koken van 'de Chinees' en het resultaat is 's nachts om 2 uur beroerd wakker worden en met je kop boven de pispot hangen en alleen maar gal kotsen.

Vanmorgen nog een beetje slap en trillerig, maar de fiets gaat van de drager en de rit gaat richting Brandenburg...... tot dat...... we het eerste bordje met de afstanden tegenkomen. Brandenburg is nog 48 km!
Nu kan ik een hele verhandeling gaan houden over kaarten en vrouwen en de daaruit voortkomende conflicten.
Gezien het feit, dat Ali deze verhaaltjes redigeert en ik een 'Incompatibilite d'humeur' wil uitsluiten, laat ik het erbij om te zeggen dat de kaartverhouding haar parten heeft gespeeld.

Het wordt nu Schmergow.
Nadat we Werder uit zijn is het een prachtige tocht, die ons door een geweldige natuur voert. Laat duidelijk zijn dat de Duitsers best wel humor hebben, getuige deze uitstelling van strobalen, om zo hun uiting aan het Oogstfeest te vieren.

Ook komen we veel gezinnen met kleine kinderen op de fiets tegen. Wij kunnen ons de verontwaardiging dan ook goed voorstellen als een kind tegen haar ouders roept "Warum tragen die Menschen kein Helm?".
Ook wij hebben al strijd gehad om onze kleinkinderen aan de fietshelm te krijgen. In Nederland is dat 'nog 'niet geaccepteerd. Hopelijk komt dat nog!

            En dat het mooi is vertelt de volgende plaat. ( fotograaf Ali )

Het enige nadeel is dat we constant voor de wind hebben en de weg vaak naar beneden loopt. Dit betekent voor de terugweg ....... inderdaad..

Schmergow is een dorpje zo je je dat voorstelt in het open landbouw gebied. Het meeste wat je er ziet zijn fruitbomen, die geflankeerd worden door enorme waterkanonnen om de boel vochtig te houden.
De Schmergowers worden, van oudsher "die Gelbbeenigen" genoemd, omdat de landarbeiders vaak onder de gele klei zaten, als ze van hun werk in een ander dorp kwamen.

Nog even een plaatje van de kunstnijverheid uit het Duitse platteland.
       En jullie mogen raden welke ambacht in dit schuurtje wordt gebezigd.

Ik vergeet nog de teksten op onze "Gluck" koekjes (Fortune Cookies) , die we bij de Chinees kregen. Ik geef ook gelijk maar even mijn interpretatie.

Ali:
You should use small liberties
Kleine Freiraume sollten Sie nutzen.
(U zult alle kleine mogelijkheden benutten om Uw zin door te drijven)

Herman:
You will richly be rewarded for your friendly manner.
Man wird Dich fur Deine Freundlichkeit reichlich belohnen.
(U zult rijkelijk worden beloond voor Uw vriendelijk houding, zodat anderen er misbruik van kunnen maken)