vrijdag 27 september 2013

Herfst 2013 Noordzeekust 7

Purmerend

Vanochtend, tijdens het ontbijt, lees ik het plaatselijke 'Bokkeblaadje' even door. Soms zie je daar leuke of interessante aankondigingen,  die we dan even kunnen bezoeken.
Deze keer stuit ik op een vermakelijk artikel van de plaatselijke Bridge-club voorzitter. Het gaat over de verhuizing van de Bridge lokaliteit,  die tot dan in Edam was. Na lang zoeken komen ze terecht op een locatie in Volendam.
Hierdoor zeggen een groot aantal Edammers hun lidmaatschap op, ondanks het feit dat er een 40 tal Volendammers al jaren lid zijn van de club. De opzeggers richten hun eigen Bridge-club op, in plaats van lid te worden van een van de alreeds 5 bestaande Bridge-clubs in de gemeente Edam. Bridgeclub Edam, Bridgevereniging Gevangenpoort, Bridgeclub Volendam, Slegt kaarten, Bridgeclub Thomas Groot en Bridgeclub Grootendorst. Waar een kleine gemeente groot in kan zijn.

Purmerend

               Een prachtige fietstocht, over de uiterwaard-dijken door de polder.
En ondanks dat de eerste vorst in Nederland is gemeten, voelt het genoeglijk aan zo met de zon in de rug.
Purmerend heeft haar naam te danken aan het feit, dat het aan het einde van van het open water of meer, de Purmer lag, dat later is drooggelegd.
Misschien waren we er te kort, maar veel indruk maakt het stadje niet.
Gerrit Komrij beschrijft Purmerend in zijn architectuurkritiek 'Het Boze Oog' (1983) als volgt:
Het is niet mooi en het is niet lelijk, het is niet glad en het is niet hard, het hangt niet aan de muur en het verdomt te tikken bovendien. Je hebt, kortom, nergens een houvast. Loop je nu in Sappemeer of in Almere, in Amsterdam of in Buitenveldert? Geen idee, waar waren we gisteren ook al weer? De ver-Purmerend-ing van Nederland gaat traag, maar onstuitbaar voort.

"Beroemde" inwoners heeft Purmerend wel, zo hebben we daar Britt Dekker, van het TV programma "meisjes in de jungle" en de onvolprezen zanger Danny de Munk. En laat die nu net, doodgemoedereerd voor ons terras langs wandelen. Het grappige is dat zowel Ali als ikzelf eerst zijn vrouw, Jenny,  herkennen. We geven het toe, we zijn verstokte 'reallivesoap' watchers.