dinsdag 3 september 2013

Zomer 2013 Dld 15

Werder a/d Havel

We verlaten de 'onrustige' camping "am grossen Lausiger Teig", tenminste, Ali is 's avonds iemand bij de wc tegengekomen en vanmorgen stond er volgens haar ook iemand te douchen. Door de regen hebben we gisteren een zgn. boekjesdag gehouden. Lekker de hele dag in de camper omhangen, boekjes lezen, Internetten en verder van die dingen waar je met mooi weer je jezelf de tijd niet voor gunt.

Onderweg valt ons steeds vaker op dat er in Duitsland veel in Alternatieve Energie is geïnvesteerd.


Links 1 van de vele windenergie velden die, zonder naar de omgeving te kijken, midden in de natuur staan opgesteld. Vaak is het land in gebruik als landbouwgrond. Hier rechts een enorm veld met zonnecollectoren. Ook hiervan staan er veel van in de natuur, meestal een beetje buiten de bebouwde kom.
De Duitse regering geeft een ruime subsidie bij de aanschaf en aanleg van alternatieve energie.

We staan nu in Werder a/d Havel, hoewel we beter kunnen spreken van Werder IN de Havel, want die Altstad is een (schier)eiland in de Havel.
Links zie je de brug, waar wij staan met de camper, brug oversteken en je staat in de Altstadt.
                                    Ons uitzicht is dan ook een plaatje.

Een bezoekje aan het stadje levert wel weer mooie plaatjes op, ondanks dat we in een fijne (fiene) motregen lopen.
Dit (nieuw)gotische gebouwde Heilig-Geist-Kirche is de derde kerk die op dezelfde plaats is gebouwd. Deze stamt uit 1856. In 1989 werd de kerk grondig gerestaureerd, men deed daar 5 jaar over.Dat het bezoeken van zo'n kerk niet vrijblijvend is, merkte ik bij het binnentreden van de kerk.
Grote brokstukken van de kerk vallen, nu nog, regelmatig midden in het trapportaal.
Ik veronderstel, dat er binnenkort weer een grote renovatie op de planning staat.
Morgen gaat het op de fiets, eis en weder dienende, naar Potsdam om onder anderen de beroemde, of beruchte, Glienicker Brücke te bekijken.
Deze brug werd wereldberoemd onder de veelzeggende bijnaam 'spionnenbrug'. Tijdens de Koude Oorlog wisselden de beide Duitslanden hier in het diepste geheim gevangenen en spionnen uit. Deze locatie was niet voor niets gekozen: de brug lag buiten het zicht van nieuwsgierige blikken. Er vonden drie van zulke "Austauschen" plaats, waarbij in totaal 38 mensen betrokken waren.

In diverse speelfilms word de brug nog vaak gebruikt om 'spionnen' uit te wisselen.