zaterdag 28 september 2013

Herfst 2013 Noordzeekust 8

Edam

Al een aantal dagen fietsen of wandelen we langs een vreemdsoortig betonnen gebouw en wordt het hoog tijd om eens op onderzoek uit te gaan.

Het blijkt om een fort te gaan, dat onderdeel is geweest van de stelling van Amsterdam. Dit is een cirkelvormige verdedigingslinie van 21 forten, gebouwd tussen 1880 en 1920, met het doel de stad Amsterdam te verdedigen tegen een mogelijke vijand d.m.v. het "Inunderen". Inunderen is het onder water zetten van het omringende gebied.
Het Fort Edam had de taak om de Zeesluis en  de Zuiderzeedijk te beschermen. De polder Zeevang, ten noorden van Edam, zou dan onder water gezet worden.

            De ruimtes in het fort zijn ingericht in de sfeer van 100 jaar geleden.
                                                        Officierskantine
 Zo is er een officierskantine, een veldpost, een ziekenzaal, een kruitkamer, een originele keuken en een radiokamer.
De keuken ziet eruit alsof de kok ieder moment binnen kan komen om zijn rats kuch en bonen te gaan bereiden.In de radio kamer tref ik een aantal zendamateurs en als ik laat merken daar ook e.e.a. van af te weten, zijn de mannen niet te stuiten met het spuien van informatie over de herkomst, bouwmethodes etc.

Het is een gek gevoel zo rond te zwerven in de lange en schaars verlichte gangen en je voor te stellen dat hier mensen hebben gewoond en gewerkt.

Het is hartverwarmend om te zien hoe en met welk enthousiasme de vrijwilligers ons te woord staan.

Het weekje Noord-Holland zit er alweer bijna op. De mooie plek in Edam, de vele dingen die hier zijn te bezichtigen en de mooie fietstochten hebben ervoor gezorgd dat we hier zeker nog een keer terugkomen. Vooral als wij ons voorstellen, hoe mooi het hier moet zijn als de bloembollen in bloei staan.

Morgen richting Hoorn, voor de jaarlijkse familiedag.