vrijdag 8 februari 2013

Onderweg 9

La Zubia - Granada - Kathedraal

Heerlijk rustig aan vandaag en om 10 uur de bus naar Granada gepakt om de Kathedraal te bezichtigen. Nu we weten waar en wanner we in en uit moeten stappen geeft dat wat meer rust en al slenterend door het zonnige Granada is het genieten.
Je herkent de ingangen van de diverse kerken aan 1 of aan iedere kant van de ingang zittende mensen die aan het bedelen zijn (ook onderweg word je regelmatig aangesproken door bedelaars en het meedogenloos negeren geeft mij een naar gevoel en ik blijf het moeilijk vinden).

Zo ook aan de ingang van de Capilla de la Virgen de las Angustias, zitten 2 oudere dames, dik ingepakt tegen de kou, te bedelen.

Bij het binnenkomen van de kerk, stokt mijn adem. Ik heb nog nooit een dergelijke aankleding van een kerk gezien. Beelden, beelden en nog eens beelden en alles is overal beschilderd.
Op het moment dat wij binnenkomen gaat er een dienst beginnen en moet ik omzichtig te werk gaan om een foto te nemen, welke overigens totaal geen goed beeld geeft van de aankleding. Na 20 min. verlaten we de dienst.

De Kathedraal van Granada geeft daarentegen een compleet ander beeld.

 Hier heeft de protserigheid een ondergeschikte rol en ontstaat er rust
 en raak je volledig onder de indruk van de grootsheid van deze immense grote kathedraal. Zelfs de gearriveerde schoolklas kan de rust niet verstoren.
Natuurlijk ook hier de ene prachtige retabel na de andere. (een retabel is een kunstwerk, geschilderd of gebeeldhouwd, vaak achter het preekkgestoelte)

De engeltjes blijven schattig

En terwijl ik deze blog zit te schrijven geniet ik van de zojuist aangeschafte CD met daarop onder andere het Concierto de Aranjues.