woensdag 27 februari 2013

Marokko dag 7


 1. Moulay Idriss

  Moulay Idriss  (Arabisch: مولاي إدريس) is een kleine stad ten noorden van de Marokkaanse stad Meknes.

  Met de bus naar  Moulay Idriss is al een avontuur op zich als je bedenkt dat dit gebeurt in een bus uit het jaar 1964. Alles kraakt, kreunt en hobbelt en dan weer de motor pal naast de chauffeur.

  Het stadje is een heilige stad en is vernoemd naar koning Idriss I, die het land heeft gesticht en een directe afstammeling van Mohamed is.

  Voor de Islamieten geldt Idriss als de heilige stad van Marokko. Voor Islamitische Marokkanen is een reis naar Mekka een verplichting, maar 5 keer naar Idriss is ook voldoende.
  In augustus en september verzamelen er zich ruim 100.000 pelgrims in het kleine stadje. Er worden dan enorme tentenkampen rondom het stadje gebouwd om die vele mensen te bergen.

  We laten ons rondleiden door een jongeman, die zich voor gids uitgeeft.
  Na heftig onderhandelen komen we op 120 Dirham = 12 Euro voor 10 personen.
  Door deze jongeman, die nogal brutaal overkomt komen we in een Hamam (badhuis)  waar de gasten ons verbijsterd staan aan te kijken als we, gewapend met ons fototoestel, de Hamam binnen stappen.
  De gids wijst mij een verdere deur om door te gaan, maar dat weiger ik.
  Je kunt ook te ver gaan als toerist, is mijn stellingname.
  Even verderop in de Souks horen we kinderen zingen. Op de vraag wat dat is, klopt hij op een deur en zegt: " Koran Ecole" oftewel een Koran school. Maar ook rekenen, taal, Frans en Arabisch wordt hier onderwezen.
  Het is een aandoenlijk gezicht, als ze allemaal gaan zitten zwaaien.
  Ook krijgen we een kijkje in een bakkerij en zien we vanaf hoogte de begraafplaats van heilige mannen en een Moskee. Deze gehele wijk is niet toegankelijk voor niet Islamieten en is afgezet met balken, waar steeds mensen op wacht staan voor al te opdringerige toeristen.
  In de stad staat een moskee met een ronde minaret en dit is de enige ronde minaret in Marokko.
                               Deze minaret is pas in 1939 gebouwd.

  Morgen een reisdag naar Mohammedia een rit van 230 km.