maandag 25 februari 2013

Marokko dag 5

Meknes

Een schitterende route van ruim 200 km waar je alle aspecten van Afrika tegenkomt.
De talloze schaapherders, die met een groot aantal schapen door het veld trekken of direct aan de rand van de weg hun schapen laten grazen, maar ook vrouwen of mannen met 1 koe aan een touwtje alsof ze hun hond uitlaten.
Hoe verder we het binnenland ingaan hoeveel meer en meer volgepakte ezeltjes we zien. Ook rijden ze op het ezeltje onder het voortdurend slaan van het arme dier.

In steden of dorpen die we passeren herhaald zich steeds hetzelfde ritueel.
Aan ieder begin van het dorp liggen drempels die niet staan aangegeven en niet te zien zijn, totdat je er overheen knalt. Zelfs met 60 km/u komt de klap hard aan, heel hard. De buurtjes hadden al een keer een aantal yoghurt bekers die hierdoor ontploften en de bergruimte in de camper vervuilden.

Mensen steken, zonder op of om te kijken , de straat over,  fietsers, brommers, auto's rijden kriskras door elkaar. Het blijft uitkijken.

Op een gegeven moment ontdekken we ergens midden in het veld enorm veel mensen die op en over de weg lopen en blijkt er achter een hoge muur een markt  plaats te vinden.

De camper wordt aan de kant gezet en we gaan een kijkje nemen.
Kleding, fruit, vis, vlees en levende kalkoenen.
Je kunt ze levend meenemen, maar er is ook een mogelijkheid om de beestjes vakkundig door een paar jonge knapen te laten slachten.
Dat gaat als volgt; met een scherp mes wordt vakkundig de strot doorgesneden, maar de kop blijft zitten, daarna wordt het dier onmiddellijk in kokend heet water gedompeld waarna het beest snel van de veren wordt ontdaan. (de knapen stellen het trouwens niet op prijs dat ik ze fotografeer)
 Het grootste gedeelte van de markt vindt plaats op de grond en onder grote over palen gespannen kleden zodat er toch nog enige schaduw ontstaat.

Onderweg bekijken we een oude Romeinse vesting uit 40 jaar v. Chr. tot de 3e eeuw na Chr.

Door Ali wordt de rondleiding geleid en ze leest voor uit de Capitool reisgids over Marokko. Scheelt weer 200 Dirham.

Morgen worden we door een echte gids door de Souks van Meknes rondgeleid.