donderdag 7 februari 2013

Onderweg 8

Granada - Alhambra

Vandaag de wekker om 7.30 uur gezet, want we hadden gehoord dat, als je op tijd bent bij het Alhambra bent je niet hoeft te reserveren. Als bijkomend voordeel, er zijn dan nog niet zulke drommen mensen. Met de bus om 8.30 uur richting Granada. 1 overstap op lijn 13 naar het Alhambra complex, wat dat het groot is dat hoef ik mensen die er al eens geweest zijn, niet uit te leggen.
De bouw is begonnen op de heuvel Sabika in 1237, door ene Muhammad 1 al-Abmat,die daar zijn Gerechtsgebouw neerzette en een begin maakte met het Alhambra. Door de eeuwen heen zijn door diverse mensen en instanties uitbreidingen gepleegd.
Zo heeft Muhammad V honderd jaar later en wel in 1354 tot -59 en 1362 tot -91 het paleis van de Leeuwen gebouwd. (nou ja, laten bouwen, natuurlijk).
Tussen Muhammad V en Muhammad XII is er kennelijk niet veel gebeurd, of het waren roerige tijden, want Mohammed XII zat er maar een paar jaar van 1487 tot 1492, waar hij door in 1492 Katholieke Heersers uit het Alhambra werd verjaagd.
Naast het verjagen van de oorspronkelijke bewoners hebben de katholieken enorme reparaties en veranderingen aan het Alhambra uitgevoerd.

Charles V bezocht het Alhambra in 1526, na zijn huwelijk met Isabella van Portugal. Hij bouwde het Palace of Charles V. Dit paleis schijnt een van de mooiste voorbeelden te zijn van Spaanse Renaissance architectuur.

Je ziet dan ook veel studenten met tekenblok in het complex aan het werk.

In 1984 is het Alhambra op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst geplaatst.

Na het, toch wel vermoeiende, bezoek aan het Alhambra zijn we met een klein busje weer naar het centrum gereden. Daar ontdekte Ali, dat ze de plattegrond van Granada in de camper had laten liggen. Maar ach, technische Herman heeft natuurlijk z'n dure Note II bij zich, met navigatie. Dus "Stadion el Busso"opgezocht en lopen maar, het was maar 3.1 Km. Echter aangekomen bij het Busstation was er geen lijn 174 te vinden, dus even naar de informatie.
De blik die de juffrouw achter de balie ons schonk, beloofde niet veel goeds.
"aan de andere kant van de stad Senor" Gelukkig ging "Linia tres" daar naartoe, dus zagen we onze wandeling vanuit de bus weer aan ons voorbij trekken. Toen was het nog `even` zoeken naar de Opstapplaats, want die was door de camping beheerder netjes op de Stads plattegrond aangegeven.

Maar de aanhouder wint, hoewel, wat is winnen in dit geval... bekaf word je op den duur.... Nu nog even inkopen doen bij de DIA en klaar. Onderweg ontdekken we achter een donkere glazen schuifdeur een enorm, ik bedoel enorm, winkel centrum. Een aaneenschakeling van kleding, speelgoed en telefoon/aanbieders, waarvan elke categorie door 3 tot 4 verschillende winkels is vertegenwoordigd. Maaaarrrrrr geen enkele klant, echt niet, wij worden aangekeken als een soort Aliens. Nu moet ik daar wel bij zeggen, dat wij de enige zijn die hier met grijs haar rondlopen. De haarverf winkels zouden nog wel eens de draagkracht kunnen worden van de tanende economie van Spanje.

Hier de verkoopsters van 3 verschillende winkels, die samen de wereldproblematiek aan het oplossen zijn.


We komen steeds meer mensen tegen, zeker die van de kust komen, die klagen over de kou in Granada. Dit wordt veroorzaakt doordat de Sierra Nevada nog onder de sneeuw ligt.