zaterdag 2 september 2023

Holzminden 34

 

Het is in het zwembad een drukte van belang, maar gelukkig voor de ambtenaren, hoeven ze niks te doen. Want er is een regionale zwemwedstrijd georganiseerd en dat zullen wij, op de camping, weten.

Drommen mensen komen op de wedstrijd af en ik heb in de 10 jaar dat we hier komen, nog niet zo'n drukbezette parkeerplaats gezien.

Tijdens een buitje krijg je dit soort romantische plaatjes. Of is het gewoon een kwestie van onder de springplank schuilen voor de regen?

De Posse besluit om een rondje L├╝chtringen te gaan doen. Dat betekent over de brug met een steile opgang en dan direct, na de afdaling, linksaf richting Holzminden.

We houden even halt bij het Moll's Cross. Dit is een gotisch stenen kruis, zonder lichaam, maar met inscriptie. "Geprezen zij Jezus Christus voor eeuwig en altijd, Amen." Dan nu het verhaal erachter;

Het kruis werd in 1899 opgericht door de boer Karl Korte, bekend als "De Oude Plasbecker."

De "oude Plasbecker" reed met zijn span ossen naar het veld. Op Moll's Hof, de plek waar vandaag het kruis staat, bewogen de ossen zich niet, ondanks bemoedigende woorden en zweepslagen. In Moll's Hof werd de duivel verondersteld om in een fles te worden opgesloten en in de kelder te worden ommuurd. Pas nadat Plasbecker de ossen iets in de oren had gefluisterd, vervolgden ze hun reis het veld in. Een paar dagen na dit incident begon de "Alter Plasbecker" met de bouw van het kruis.

Als ik de rest van de Posse ook iets in het oor fluister, gaan ook wij weer op weg.