dinsdag 19 september 2017

Wildeshausen 2

Op deze 3e dinsdag van september gaan wij saampjes prinsheerlijk de sauna in.

IMG_20170918_124655 (800x450)Want als je zo dichtbij een Wellnes staat is het bijna misdadig om niet te gaan. Als we met onze badjassen en handdoeken richting sauna wandelen komen we onze buurman tegen.  “So, geht es in die Wanne?”wanne2

Nu is “Wanne” een oudere afkorting van “Badenwanne” oftewel badkuip, maar aan zijn leeftijd te zien denk ik dat hij een “Tobbe” bedoelt.

We beginnen rustig aan in een sauna van 75 graden, maar dat is hoofd sauna veel te koud. Zodra de gelegenheid zich voordoet gaat ze naar een “Aufguss” (opgieting). Voor de niet Wellnes gangers, een “Aufguss” gaat als volgt te werk.

Je kruipt met veel teveel mensen in een krappe sauna ruimte. Als je dan ingeschikt zit, is het zo krap, dat als je om zou kijken je het klokkenspel van je achterbuurman voor je neus ziet hangen, want die zit ruim 80 cm hoger met zijn benen uitelkaar, want daar zit jij. Op een gegeven moment komt een jongeman of jongedame, met een satanische lach, de ruimte binnen. Zelf in de “Hallo” begroeting klinkt iets venijnigs door van “wacht maar, jullie zullen nog spijt krijgen dat jullie hier naartoe zijn gekomen. Stel je wel even voor dat deze jonge mensen dit ieder halfuur moeten uitvoeren. Dan begint dit jongmens water op de gloeiendhete saunakachel te gooien, al dan niet vergezeld met een verstikkend geurtje. Alsof dat nog niet genoeg is gaat dit figuur met een handdoek lopen zwaaien. De veel te hete en vochtige lucht beneemt je de adem. Soms wordt dit ritueel “opgeleukt” door honing uit te delen, waar je jezelf dan mee moet insmeren. Kijk ik kom uit een omgeving dat je dat op een broodje smeert, of heel luxe in de yoghurt doet. Als het boven beschreven ritueel ten einde lijkt te zijn, begint, tot mijn ontsteltenis, alles nog een keer opnieuw.

Ik zeg het nog maar eens, het is niet mijn kopje thee. Maar als ik mijn spa-eega terug zie komen ontwaar ik op haar, hoogrode, gezicht een gelukzalige uitdrukking en daar gaat het tenslotte om, nietwaar?

Wat ik al voorspelde, de camperplek is volgelopen. Sterker nog, er zijn enkelen weer rechtsomkeert gegaan omdat er geen plaats meer zou zijn.

IMG_20170919_072633 (800x450)

Nu zijn er caravan figuren die het wel heel erg bont maken. Allereerst zijn camperplaatsen verboden voor caravans. Dit omdat deze combinaties heel veel ruimte innemen. Links in het hoekje staat een Deen, zover mogelijk weg en 2 plaatsen in beslag nemend. De meneer uit Aken doet het “ietsje” lomper. Zijn combinatie beslaat maar liefst 4 plaatsen. “Ach”, zegt mijn hoofd parkeren, “een kniesoor die daar op let”.

Let wel, ik ben die kniesoor!