dinsdag 6 juni 2023

Noorbeek 8

Als we een week geleden richting Noorbeek rijden, komen we door een klein plaatsje Aubel genaamd. "Oh, wat een leuk plaatsje" hoor ik Ali uitroepen: "Hier wil ik nog eens kijken!" Nou, dat gebeurt dus vandaag. Via een knooppunten route wordt de afstand krap 14 kilometer, alleen is het eerste knooppunt nog eens 2,5 km verderop. Maar oké, het is mooi weer en we genieten.

We zijn in zo'n goede bui dat we zelfs dit soort borden negeren en dat zullen we weten ook.


Maar mooi is het hier wel!



Want in Teuven krijgen we het wel voor de kiezen en is het een hele toer om door het dorp heen te komen. De mannen, die op de grote machines werken, zijn een en al bereidwilligheid en laten ons rustig passeren. Ik schat dat de hele bouw wel 1,5 km lang is, maar na deze wals is het prima fietsen. 


Doordat een afdaling iets te snel gaat, 43,64 km/u mis ik een afslag en komen we bij deze kerk uit. Liever had ik deze niet gezien, want dan waren we goed gereden....... Dus weer terug, nu de berg op!

In Aubel nemen we eerst maar eens een lekker bakje koffie. Maar dan ook echt een lekker bakkie, hoewel het Ali te sterk is. Trouwens de kersenvlaai mag er ook wezen. Dit is Wallonië, dus is het Franstalig, hoewel de mensen ons best ter wille zijn en met een heerlijk accent Vlaams spreken.


Dan gaat het naar de markt van Aubel en die is beroemd in dit deel van de wereld.  In het verleden was de markt van Aubel namelijk zeer bekend. Van heinde en verre kwamen de boeren naar Aubel om hun producten te verkopen. Zelfs vanuit de omgeving van Sittard (op ongeveer 35 km) bezochten de boeren de markt van Aubel. Vooral de kaas uit Aubel, de Aubeloise, is erg bekend onder de liefhebbers. Het is een kaas die scherp en pittig van smaak is en ook zo ruikt. De kaas is beschermd als Hervekaas (uit het Land van Herve) en heeft een  beschermde oorsprongsbenaming, net zoals Champagne, zeg maar.


Hier een doorkijkje van de kleine markt, genomen door de muziekkoepel.


Wie ooit nog eens tegenspreekt dat ik word misbruikt als lastdier, hier het onomstotelijke bewijs.


Met nog een laatste blik op de markt gaan we terug naar onze fietsen, die met enorme kettingen aan een hek zijn geklonken.

Op de terugweg kiezen we ervoor om nu Teuven maar over te slaan en de echte Deviation te volgen. Nu is de Navigatie ingesteld op de knooppunten, maar die route wordt ruw onderbroken.


In Remersdaal krijgen we een exemplarisch voorbeeld van het in de war zijn van de Navigatie. Wij komen van boven en moeten rechtsaf, de Greaf op. 


We maken een prachtige slinger en komen weer exact bij de kerk uit.


Deze koe denkt er het zijne van zoiets van och, och, och, provinciaaltjes.......

Maar wat een prachtige tocht......