donderdag 22 augustus 2013

Zomer 2013 Dld 7

Aken

Nee, niet het grote Aken maar Aken aan de Elbe. We zijn precies 50 km stroomopwaarts en staan op een plekje wat je het beste kan omschrijven als idyllisch.
Pal aan de Elbe en als je bedenkt dat hier 2 maanden terug 1.50 m water heeft gestaan verbaas je je over het herstellend vermogen van de natuur.

Behalve coniferen, die schijnen zeer slecht tegen rivierwater te kunnen, alles tot op 1.50 m hoogste is dood, of tot op die hoogte helemaal bruin. (zie foto)

Tijdens de weg hier naartoe worden we geconfronteerd met enorme omleidingen. Later horen we dat in de buurt van Aken a/d Elbe de dijken zijn doorgebroken en daardoor delen van de weg zijn weggespoeld.

                    Ook nu nog staan grote delen van het land onder water.

Kennelijk rekenen ze op een langdurige herstel periode, want we worden dwars door het land gestuurd langs een tijdelijk aangelegde asfalt weg.
Nu is dat laatste geen straf, want we zijn de afgelopen kilometers over die ouderwetse beton, beton, beton, betonplaten gekomen.

Dit roept bij mij herinneringen op aan de oude weg van Sneek naar Bolsward.
Tijdens de opleidingen van leerling gezel tot Gezel timmerman in Bolsward reden we 2 x per week met een mini over die weg. De vering van een mini is stug, heel stug en in zo'n koektrommel was het geluid overeenkomstig van wat we nu in de camper ook horen alles trilt, stampt en kraakt in een eentonig ritme van beton, beton, beton , beton. Raar genoeg geniet ik er wel van.

's Middags nog even op de fiets het dorp in, eigenlijk om bij de Lidl de bier voorraad aan te vullen. Ze hebben bij de Lidl een heerlijk witbiertje in plastic flesjes van een halve liter en dat voor € 0.35.
Het is een mooi dorpje, maar als we dat zo zeggen, worden we ernstig gecorrigeerd, het is een stad! Oke, sorry.
We ontdekken, in het stadje, een drukkerij die al in 15. Jahrhundert zijn werk hier deed en dat was vroeg.
   Op de afbeelding zien we duidelijk dat het hier gaat om de zgn. "blokdruk".

Even een stukje geschiedenis.
In de westerse wereld wordt de in Mainz geboren Johannes Gutenberg algemeen gezien als een meer waarschijnlijke uitvinder dan de Nederlander Laurens Janszoon Coster, hoewel zonder aanwijsbare reden. Maar het lijkt wel vast te staan dat in die tijd, rond 1450, de bevolking in het Oosten al bekend was met zowel blokdruk als letterdruk. Hoewel het daarmee in theorie mogelijk is, dat door de Europese 'uitvinders' de techniek uit het Oosten is overgenomen, kan dit niet meer worden bepaald.

En terwijl ik dit stukje zit te tikken, heerlijk in de schaduw van de luifel en genietend van mijn witbiertje, komen stroomafwaarts 4 mensen in een plastic bootje heel traag de rivier afzakken.
                         Wat kan het leven toch eenvoudig en mooi zijn.