woensdag 28 augustus 2013

Zomer 2013 Dld 11

Lutherstadt Wittenberg

We zijn er gister niet aan toe gekomen, maar dat gaan we vandaag rechtzetten.
Als een streep rijdt Ali door Wittenberg, met de kaart in de hand, zonder enige twijfel en met een hoog tempo staan we na ruim 5 km voor de
Hundertwasser's Schule. En het moet gezegd, het is een plaatje.
Ik heb in Maagdenburg al iets over Hundertwasser geschreven, maar er bleef nog een vraag voor mij open. Zijn vader was nl. Ernst Stowasser, dus heette Friedensreich ook Stowasser, hoe is hij aan die naam Hundertwasser gekomen?Hundertwasser op 70 jarige leeftijd.                                                             
                                     
 Al vragend leert men!  Toen hij, Stowasser, in 1949 ontdekte dat "sto" of "sta" in de Slavische talen "honderd" betekent, bedacht hij zijn pseudoniem Hundertwasser. De school, Het Maarten Luther Gymnasium is de enige school op de wereld, die naar het ontwerp van Friedensreich Hundertwasser is omgebouwd. De verbouwing is in 1955 als Project voor de EXPO 2000 opgenomen.
                     

Het moet welhaast voor de leerlingenr een bron van inspiratie zijn om in zo'n mooi gebouw te mogen studeren.

Op de terugreis naar het centrum plaatsen we onze fietsen in een zgn. Fahradbox, waarvan een stuk of 10 op een parkeerplaats, voor ieders gebruik, beschikbaar zijn.
                           Ze zijn een beetje krap, maar het gaat.

Al wandelend ontdekt Ali een doorgang naar een hofje waar de Mahlerschule van Lucas Cranach is. Er lopen nog studerende kinderen rond en je hoort allerlei verschillende talen. Ook heeft het hofje een kunst-werkplaats, een apotheek en een herberg.Op het hofje staat een beeld van Lucas Cranach Der Alte

Ook hangt er een foto van een schilderij zoals het hofje eruit heeft gezien, enkele honderden jaren terug.

Zo ziet het er nu uit.

Op een gegeven moment raak ik in de war over de tijd waarin Lucas Cranach heeft geleefd en nu blijken er 2 Lucassen Cranach te zijn. Lucas Cranach Der Alte, waar ik het over heb gehad en zijn zoon Lucas Cranach de jongere.
En om het ingewikkeld te maken, werd Lucas Cranach Der Alte geboren als zoon van de schilder Hans Maler. Dus ook Lucas Maler heeft, op latere leeftijd, zijn naam veranderd in Cranach zijn geboorteplaats. Nu heet de geboorteplaats Kronach, wat toentertijd Cranach luidde.
Lees dit laatste stukje rustig nog eens een aantal keren door, mij heeft het een uur gekost om e.e.a. uit te zoeken.

Het blijft leuk werk, het maken van een blog.