maandag 19 augustus 2013

Zomer 2013 Dld 4

Magdeburg

Zo het officieel in het Duits heet, in het Nederlands is het Maagdenburg.
Maagdelijk is het niet gebleven want in 1631 werd, na een lang beleg, de stad ingenomen door een zekere Johan Tsercleas, Graaf van Tilly.
Deze heer vond het nodig de stad in vlammen te laten opgaan, waarbij het grootste deel van de 30.000 inwoners het leven verloor.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad nogmaals vrijwel geheel verwoest. Na de de oorlog behoorde de stad van 1949-1990 tot de DDR (Oost Duitsland) en daardoor werd er maar weinig hersteld van het oorspronkelijke stadsbeeld.

O ja, de stad mogen we met de camper niet in, want op onze vooruit prijkt een Rood vignet met een code 2. In de stad mogen alleen Groene vignetten.


Wij staan op een prachtig plekje aan de Elbe en maken maar gelijk van de gelegenheid gebruik om een rondvaart te maken, met het bootje wat vlak voor ons ligt.

Van hieruit hebben we een mooi uitzicht op de Dom van Maagdenburg.

Denk niet dat de Dom het alleenrecht heeft, want op het kleine stukje dat wij varen staan maar liefst 4 kerken op een rij.

Na de rondvaart wandelen we de stad in en verliezen we onszelf in een enorm warenhuis het Allee Center. Het grootste winkelcentrum van Maagdenburg, waar maar geen eind aan lijkt te komen.Op de terugweg komen we lang de Johannes kerk, waar ze van de ingang en de kerkdeur een aardig stukje werk hebben gemaakt.


Morgen huren we een persoonlijke gids om ons door het stadscentrum te voeren, want ondanks de verwoestingen valt hier nog genoeg te bekijken.