maandag 8 januari 2018

Straattaal

Heb ik toch nog een nieuw woord geleerd. Kech. Met dank aan het ondankbare liftende rappertje.

Nu wil het geval dat ik de afgelopen week in de omgeving van een 14jarige puber, mijn kleindochter, heb mogen verkeren. Toen ik haar vroeg wat zij van het voorval vond, haalde ze ongeïnteresseerd haar schouders op. “Daar is toch niks mis mee?” was het ontluisterende antwoord. “Daar is alles mis mee” probeerde ik nog te redden, wat er te redden was. “Die meiden worden voor hoer uitgemaakt, terwijl ze hem uit de brand helpen, dat kan toch niet?”, “Dat moeten hun weten!”… Met dit antwoord was ik volledig uit het veld geslagen en staakte de discussie voor dat moment.

Nu zijn vrouwen in straattaal al langer de pineut. Synoniemen te over, die niet allemaal even flatteus zijn. Maar het schijnt te wennen, ook bij de dames. Ooit hoorde ik op een terras hoe een paar studenten een serveerster een “sleepslet” noemden. Ze verblikte of verbloosde niet. Ook een vrouwelijke medestudent werd betiteld als “gleuf”, waarbij ik bijkans, van kwaadheid, uit mijn vel sprong.

Toen ik, later op de dag, mijn kleindochter er nog eens naar vroeg, meldde zij mij, dat ook op haar school meisjes met Kech werden aangesproken. Gelukkig zijn op deze school dit soort uitingen snel de kop ingedrukt. Het zal hopelijk nog wel even duren voor het woord Kech is ingeburgerd, want als het maar vaak genoeg wordt gebezigd, zal het op den duur steeds meer van z’n beledigende lompheid verliezen. Want zo werkt het: toen rappers vrouwen jaren geleden betitelden als ’bitches’, zorgde dat ook voor ophef. Nu zijn er vrouwen die elkaar high fiven en „Let’s go bitches!” tegen elkaar roepen voor ze de C&A of de Primarkt ingaan…

Zo heeft straattaal ook wel leuke synoniemen en kunnen we het nieuws ook wat opfleuren. Mooiboy Camiel Eurlings is een papfles want hij gaf pakkies aan z’n flappie en gaat nu loesoe bij het IOC.

Da’s fakking skir ouwe. Jeweettochzelluf!