maandag 8 september 2014

Nederland 1 Erve Velpen

Erve Velpen staat voor " het erf Velpen" en ligt in het Twentse De Lutte wat dan weer, naast een leuk dorpje, ook een riviertje is. Bent U er nog?

Maar eerst maar even over vanmorgen, waar al weer vroeg de stoelendans om de voorste plekjes van start gaat. Nog tijdens ons ontbijt lopen en rijden er alweer camperaars langs. Sommigen roepen zelfs de hulp van de 'Hafenmeister' in. Ik zie de bui hangen voor de oudjes, die ons gisteren benaderden en loop even naar hun toe. " Jullie kunnen beter even jullie stoelen voor onze camper neerzetten, dan is "der Platz belegt". Nou wil het geval, dat de 'oude baas' nog even met de 'Hafenmeister' heeft overlegd over de aanstaande ruil. Maar een 'Meister'  is "alleen"  der Meister en alleen hij 'bepaalt' hoe een en ander geregeld wordt en niemand anders. Dus het verhaal gaat niet door. Als we wegrijden zien we iemand anders het plekje aan het water 'inpikken'. Soms kun je maar beter niet 'te' netjes zijn.

We zetten TomTom weer in de 'vermijd snelwegen' mode, wat ons op een gegeven moment de schrik om het hart bezorgt. We rijden een weggetje in, dat steeds smaller wordt en waar later maar 30 km/u gereden mag worden. Het weggetje is 7 km lang, voor er een afslag komt. Als we dan ook nog een vrachtwagen tegen komen, wordt het 'billenknijpen'. Even verderop geeft de TomTom aan dat we hier 100 km/u mogen rijden. (zie foto) terwijl er net genoeg breedte voor de camper is.

Maar mooi is het en mooi blijft het tot we onze camperplek bereiken. We hebben veel, heel veel, camper plekken gezien en beoordeeld, maar ik durf wel te zeggen dat "Erve Velpen" in De Lutte de kroon spant. 2 veldjes met respectievelijk 9 en 11 ruime plaatsen. Stroom voor alle plekken, toilet, ook voor gehandicapten en een douche. Vergeet ik nog bijna de gratis Wifi.

En dan de omgeving. We fietsen even naar het dorp De Lutte en bezoeken daar de uitgebreide VVV, annex bibliotheek. Kopen een  zogenaamde 'Knooppuntenkaart' en maken "even" een rondje van 7 km. Wat kan ik zeggen?
Fiets vanaf De Lutte richting Oldenzaal, neem als koers knooppunt 73 en daarna knp 60 en daarna knp 61. Op de Paasberg kijk je over Duitland uit.
Mocht U nog nooit in Twente zijn geweest, sterker nog, wel eerder bent geweest en deze 7 km nog nooit gereden?
U ziet Twente, zoals U Twente nog nooit hebt gezien. Adembenemend mooi!

Ik hoor zojuist dat de route voor morgen alweer is uitgezet, maar mooier gaat het echt niet worden!

Om Ilse de Lange te citeren: "Het geeft een warm gevoel als ik weer in Twente ben".