zaterdag 6 september 2014

Duitsland 29 Greven 3

Ali ontdekt, als we wakker worden en de gordijntjes openen, een mevrouw die midden op het pad staat te wachten tot 1 van de campers , die vooraan staan van plan is te vertrekken. Ze houdt dit ruim een uur vol en dan vertrekken ze.

Wohnmobilplatz Greven, daar staan we en gaan het stadje bekijken. Maar tot mijn verbijstering kom ik tot de  ontdekking dat Greven minstens 12 kilometer verderop ligt.

Het gaat langs de Ems, die hier nog als een stroompje zich aan het ontwikkelen is tot aan de Maeyer-werft in Papenburg, waar de grote Cruiseschepen gebouwd worden.

De Martinuskerk mag als een van de eerste uit steen opgebouwde kerk beschouwd worden.

Ali heeft een routebeschrijving op de kop getikt en als ik zeg 'beschrijving' dan wordt dat ook zo bedoeld. Met enig geluk komen we in Greven, omdat de beschrijving de diverse routes uitgebreid beschrijft in het "hoog Duits' en niet altijd begrijpelijk. Zo krijg je kreten als "Fahren sie dem Weg hogh" of " Uberqueren zie die Hauptweg" terwijl er alleen een weg 'onderdoor' gaat. Zo gaat de terugweg via Gimbte en moeten we natuurlijk het kerkje bekijken.
De dorpskerk in Gimbte bevat veel kostbaarheden, onder andere een van de oudste doopfonden van het Munsterland (12e eeuw).

Bij de camper wacht een heerlijk koel biertje van Grafenwalder en wel een Hefe Weitzen.